Alexander Bengtsson (skjermdump, SVT)

En av Sveriges mest kjente profesjonelle antirasister, Expo-veteranen Alex Bengtsson, anklages av flere kvinner for voldtekt og seksuell trakassering. Overgrepene skal ha foregått i mange år uten at Expo grep inn.

Bengtsson begynte å arbeide i den antirasistiske stiftelsen Expo, hvor han også har vært nestleder, allerede i 2002.

– Hans kvinnohat, det genomsyrade verkligen allt, sier en kvinne til Flamman.

Flamman er organ for Vänsterpartiet, og det er en kvinne i nettopp Vänsterpartiet som anklager ham for voldtekt:

Det första vittnesmålet är från drygt femton år sedan, och kommer från en kvinna som i dag är en högt uppsatt politiker för Vänsterpartiet. Kvinnan, som då var i tonåren och hade en relation med mannen, berättar att hon vid flera tillfällen våldtogs av honom. Han hade redan då ett förtroendeuppdrag inom en vänsterorganisation.

– Jag kollar fortfarande igenom talarlistor på alla event jag besöker så att jag vet att han inte ska delta, säger kvinnan till Flamman.

Men det slutter ikke der. Flamman, som har valgt å avstå fra å publisere Alex Bengtssons navn, har snakket med flere kvinner som vitner om hvordan 33-åringen i lang tid har «kunnat begå brott och övergrepp samtidigt som han arbetade för jämlikhet och antirasism».

Mannen har deltatt på mange demonstrasjoner mot krenkelser, diskriminering og for likestilling. Han har tidligere hatt en ledende posisjon i Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster, og var altså lenge sentral i antirasistiske Expo.

Han sluttet i Expo for vel et år siden for å lede Expos prosjekt Tillsammansskapet. Denne helgen sluttet han imidlertid plutselig, med henvisning til at han led av en «kronisk och progressiv sjukdom».

Også kvinner i Expo har fortalt om at Bengtsson har begått seksuelle trakasserier og opptrådt krenkende, ifølge Flamman.

Daniel Poohl i Expo sier til Flamman at det er Expo-ledelsens feil at det har fått gå så langt. Expo «borde ha sett de risksignaler som ändå har funnits där om vi hade tagit dem på tillräckligt allvar», sier han.

Nå har Expo «inlett en utredning av arbetsmiljön på arbetsplatsen», ifølge avisen.

Även på Tillsammansskapet vittnar medarbetare om hur Alex Bengtsson varit aggressiv, hotfull och manipulativ. En kvinna säger till Flamman att hon valde att vara tyst för att hon tror så mycket på «antirasism» och «rörelsen».

– Håll tyst och skydda rörelsen, säger kvinnan till Flamman för att beskriva mentaliteten.

Alex Bengtsson har inte gått att nå för en kommentar.

Flere venstreaktivister går etter Flammans avsløring ut på sosiale medier og forteller at Bengtsson trakasserte unge kvinner, og at de ble bedt om å holde kjeft.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» her.