Forsvarsminister Gavin Williamson på vei ut døren i 10 Downing Street tirsdag. Han mener briter som har kjempet for IS, bør tilintetgjøres. Foto: Hannah McKay / Reuters / Scanpix

Storbritannias forsvarsminister Gavin Williamson sier i et avisintervju at briter som har kjempet for IS, bør tilintetgjøres og ikke få lov til å komme hjem.

– Mitt syn er ganske enkelt at en død terrorist ikke kan skade Storbritannia. Ingen terrorister, enten de kommer herfra eller fra andre steder, bør noensinne slippe inn i landet, sier Williamson i et intervju med avisen Daily Mail torsdag.

– Vi bør gjøre alt vi kan for å tilintetgjøre og eliminere slike trusler, legger han til.

Det er anslått at 800 britiske borgere har reist for å kjempe i Irak og Syria. 130 er drept, og rundt 430 har kommet tilbake, mens 270 fortsatt befinner seg i Midtøsten. Britiske fremmedkrigere ble for alvor et tema etter Mohammed Emwazi – som fikk tilnavnet «Jihadi John» – dukket opp i flere propagandavideoer der han tilsynelatende skar over halsen på noen gisler og halshogde andre.

Williamson tok over forsvarsdepartementet forrige måned og har lovet at fremmedkrigere som har flyktet til tredjeland, skal spores opp og nektes å komme tilbake til Storbritannia.

– Vi må sørge for at vi fortsetter å jakte på dem etter at de har spredd seg utover Irak, Syria og andre områder. Vi må sørge for at de ikke finner en trygg havn, at de ikke kan ta seg til andre land og fortsette å fremme hatet sitt og dødskulten sin, sier ministeren.

Intervjuet skjedde bare timer etter at to menn ble fremstilt for en domstol, siktet for å ha planlagt et angrep for å drepe statsminister Theresa May.