Det skal være flertall på Stortinget for å stramme inn på reglene slik at stortingsvara og Frp-veteran Carl I. Hagen ikke kan velges til Nobelkomiteen.

Arbeiderpartiet, KrF, Senterpartiet og Venstre skal ifølge Dagens Næringsliv samle seg om et prinsipp som klart slår fast at verken faste stortingsrepresentanter eller varaer kan sitte i Nobelkomiteen.

Saken kommer opp når stortingspresident Olemic Thommessen (H) samler de parlamentariske lederne til et møte i valgutvalget torsdag denne uken.

Dersom Fremskrittspartiets stortingsgruppe holder fast på at Hagen er partiets kandidat, vil stortingspresidenten i så fall kunne si at den tidligere partiformannen ikke er valgbar, og be partiet fremme en ny kandidat.

Også Høyre skal ifølge avisens kilder vurdere å støtte en presisering av prinsippene om valgbarhet, men med en ytterligere innstramming om at heller ikke ledere av internasjonale organisasjoner kan velges til Nobelkomiteen. En slik presisering peker klart i retning av Europarådets leder, Thorbjørn Jagland, selv om den tidligere Ap-lederen ikke er på valg til Nobelkomiteen i denne omgang.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂