Kultur

Kristin Nordhøy Interference X (2017)

Enkelte utstillinger er som å stange holdet i veggen, blikket stopper opp ved det ene bildet etter det andre og blir stående i stampe. I Galleri Haaken på Tjuvholmen finner vi for tiden den varianten. Bildene er laget av Kristin Nordhøy, som sikkert med stort strev har streket opp et tett nettverk av horisontale og vertikale linjer. Strekene i dette nettverket er i de fleste arbeidene farget slik at de enkelte bildene får en monokrom/ensartet koloritt.

Dette formale grepet gir selvsagt bildene hver for seg et variert uttrykk, men blikket står fortsatt i stampe. Nordhøys bilder kan minne om Op-art-kunsten på 60-tallet, en abstrakt kunstretning som prøvde å finne ut av hvordan optikken i øyet fungerte. Virkemidlene var geometriske og optiske og brukt slik at man fikk inntrykk av at motivet var i bevegelse., men det var det selvsagt ikke, for det hele var et optisk bedrag,

Op-arten varte da heller ikke så lenge, i alle fall ikke i Norge, bortsett fra Gunnar S: Gundersen, som skapte en hel rekke fargesterke og optisk spennende verker. I den perioden dominerte en helt annen type abstraksjon her hjemme, en ekspressiv sådan, som ble ført i penselen av Inger Sitter og Jakob Weidemann. Men også deres uttrykksmåte forsvant etter hvert ut av synsfeltet. Det har nå gått noen tiår siden disse formene for abstraksjon hadde sin glanstid. De har havnet glemmeboken, men for noen av dagens unge malere synes de tydeligvis å bringe friskt blod inn i samtidskunsten konseptmiljøer.

Så mye friskhet er det allikevel ikke å finne i Kristin Nordhøys Op-art-liknende malerier og tegning. Her er det ikke mye optisk bevegelse og visuelt flimmer, bare horisontale og vertikale linjer som låser bildet i en statisk og ubevegelig positur. Det hjelper ikke stort at avstanden mellom linjene varieres, den er så beskjedent poengtert at den snarere forsterker enn vitalisere monotonien i hvert enkelt bilde. Den visuelle rytmikken kunstneren har tilstrebet forsvinner rett og slett i den stive, geometriske ufølsomheten.

Galleri Haaken:
Kristin Nordhøy, malerier og tegninger
Varer fra 23/11 til 17/12, 2017