Nytt

President Barack Obama løfter en baby under et arrangement i sioux-indianerreservatet (oops!) Standing Rock i North Dakota, 13. juni 2014. Foto: Larry Downing / Reuters / Scanpix

Store norske leksikon fjerner ordet «indianer» fra oppslagsordene sine. Inn kommer «urbefolkningen i Amerika».

Hvite europeere har gitt urfolkene i Amerika mange navn gjennom årene, skriver Dag og Tid. Vikingene syntes de var så tynne og skrøpelige at de kalte dem «skrælinger», Christofer Columbus trodde han var i India og kalte dem «indianere».

Sidan har det dukka opp andre namn òg på dei innfødde, som «raudskinna» og «raudhuda».

Men no har Store norske leksikon fått nok. Det skal ryddast opp i oppslagsverket: Namn vi vestlege har gjeve på urfolket, skal fjernast frå sidene.

Oppslagsordet «indianer» er nå definert som «et vanlig, men misvisende begrep for urbefolkningen i Amerika». Hovedartikkelen i leksikonet heter nå «den amerikanske urbefolkningen».

– Rasistisk

– Termen har ein rasistisk undertone, seier ekspert på amerikanske urfolk, Lars Kirkhusmo Pharo.

Pharo er forfatter bak den nye hovedartikkelen som skal beskrive folkegruppa.

Men sjefredaktør i Store norske leksikon, Erik Bolstad, avviser overfor NRK at rasistiske undertoner er blant årsakene til at leksikonet bytter «indianere» med «amerikansk urbefolkning».

– Jeg oppfatter ikke nødvendigvis ordet som rasistisk, men som veldig upresist. Derfor skifter vi det ut, sier Bolstad i radioprogrammet NRK Ytring søndag.

Vinje: – Trist

Språkprofessor Finn-Erik Vinje er sterkt uenig i at ordet indianer bør fjernes. Han mener indianer er en god, ikke rasistisk betegnelse på en folkegruppe, og mener endringa Bolstad har gjort kan bidra til at ordet kommer bort fra dagligtalen.

– Det synes jeg er trist, for indianere er en del av den norske språkkulturen, sier Vinje.

– Ordet er for oss gamle indianerbok-lesere, en viktig del av det å vokse opp i Norge. Ordet er høyst levende, det er i bruk og det bør bestå, sier han.

Bolstad kaller Vinje «konservativ» og peker på at språket stadig endrer seg.

 

Kjøp Kent Andersens «Godhetens tanketomme ondskap» her