Statuen sett forfra. Det er de to som flankerer Theodore Roosevelt som har satt noens sinn i kok. Foto: Twitter

Fjern-en-statue-syken fortsetter i USA. Nå er det rytterstatuen av USAs 26. president Theodore Roosevelt utenfor naturhistorisk museum i New York, som skal fjernes. Museet selv tok initiativet, men President Trump synes det er en latterlig avgjørelse.

Det er de to til fots ved siden av gamle Theodore (Teddy), en amerikansk urinnvåner (til vanlig kalt indianer, men det er det vel ikke lenger korrekt å skrive) og en afrikaner, eventuelt afro-amerikaner, som har fått museet til selv å beslutte fjerningen av dette kjente monumentet foran inngangen til museet.

NTB-APs sak om dette har ikke uventet en klar politisk slagside.

Omstridt Roosevelt-monument fjernes i USA

En statue av Theodore Roosevelt på hest, flankert av en afrikansk mann og en mann fra en urfolksgruppe, fjernes av naturhistorisk museum i New York.

Statuen kritiseres for å representere kolonialisme og diskriminering, sier byens borgermester Bill de Blasio.

– Naturhistorisk museum har bedt om å fjerne statuen fordi den uttrykkelig fremstiller svarte personer og urfolk som underkastet og etnisk underordnet, opplyste de Blasio i en uttalelse.

– New York støtter anmodningen. Dette er riktig avgjørelse og riktig tidspunkt å fjerne denne problematiske statuen, sier han.

President Donald Trump hevder på Twitter at avgjørelsen er latterlig.

Det siste er helt korrekt, det er som dere vil se en svært trist og latterlig avgjørelse. Trumps har helt rett:

Trump på trygg grunn

President Trump har flere gode argumenter for sin tweet om statuen. Republikaneren Theodore Roosevelt (1858-1919) ble president i 1901, etter at forgjengeren, President William McKinley ble skutt av en polsk-amerikansk anarkist.

Roosevelt, eller Teddy som han ble kalt, var en progressiv mann. Miljøverneren Roosevelt regnes som de amerikanske naturreservatenes far, han var en ivrig jeger og han var den første amerikanske president som inviterte en sort mann, en negro, til middag i Det hvite hus.

Faksimile fra New York Times etter at President Theodore Roosevelt , som den første president i USAs historie, hadde invitert den sorte politikeren Booker T. Washington til middag i Det hvite hus. Skjermdump: American Museum of Natural History/YouTube

Monumentet for å hedre den tidligere presidenten og guvernøren av New York ble bestilt i 1925. Det ble laget av skulptøren James Earle Fraser og avduket ved Roosevelts enke, så sent som i 1940, på Roosevelts egen fødselsdag, 27. oktober.

I snart 80 år har altså dette monumentet fått stå i fred, og selv om det fra tid til annen har kommet kritikk av statuen, ville ikke en gang en kommisjon, ledet av den selvsamme, Demokrat-ordfører, Bill de Blasio, at den skulle fjernes. Her fra ordførerens egen, offisielle side, 12. januar, 2018:

Theodore Roosevelt statue (American Museum of Natural History)
The City will keep the monument in place and partner with the museum to provide additional context on-site through signage and educational programming, which can offer multiple interpretations of the sculpture, the artist’s intentions, and the nature of the piece as part of the history of AMNH. The Department of Cultural Affairs will explore commissioning a new artwork in the vicinity to further those dialogues.

Theodore Roosevelt-statuen (American Museum of Natural History) Byen vil holde monumentet på plass og samarbeide med museet for å gi ytterligere kontekst på stedet gjennom skilting og pedagogisk programmering, som kan tilby flere tolkninger av skulpturen, kunstnerens intensjoner og arten av stykket som en del av historien til AMNH. Institutt for kulturelle spørsmål vil utforske et mulig nytt kunstverk i nærheten, for å videreføre disse dialogene.

Historiens skraphaug

Knapt to år senere har de Blasio snudd kappen etter vinden og kastet seg på BLM-kjøret, selvsagt i håp om å vinne flere stemmer for Demokratene i dette valgåret. NTB og Associated Press (AP), som er NTBs kilde i denne saken, hiver glatt museets og opportunisten de Blasios begrunnelser for beslutningen ut til lesere som nå i ukevis er blitt pisket opp til et massehysteri.

Politikere og presse løper om kapp for å tekkes en bevegelse som domineres av ultra-radikale, kommunistiske og anarkistiske samfunnsstormere, som i sin enfoldighet ikke forstår at de er globalistenes nyttige idioter.

Mt. Rushmore. Fra venstre George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln. Foto: U.S. Air Force/Wikimedia Commons

Det er opprørende og sørgelig at et av verdens fremste vitenskapelige museer bøyer unna for en populistisk bølge som henviser nyanser, historisk kontekst og kunnskap til historiens skraphaug.

Uretten som ble Amerikas urbefolkning og etterkommerne av de afrikanske slavene til del, kan ikke gjøres om ved en ny urett.

A nation’s greatness lies in its possibility of achievement in the present, and nothing helps it more than the consciousness of achievement in the past. (Theodore Roosevelt Center)

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.