Nytt

Mannen som skjøt vilt rundt seg i Oslo dominerer nyhetsbildet i dag. Han er «norsk statsborger» oppgir politiet – og samtlige norske medier jatter med.

«Norsk statsborger». Som vi har påpekt før, har uttrykket nærmest blitt kodespråk for «person med innvandrerbakgrunn» – helst fra tredje verden.

«Mann i 20-årene» er også gangbart i dag, ser vi.

Hvem tror de at de lurer?

Politiet har kontroll på den «norske statsborgeren».  Det hvite lakenet politiet har hengt over hodet hans er ikke stort nok til å dekke hendene, som han har på ryggen fordi han er påsatt håndjern. (skjermdump, TV 2)

– Det er snakk om en forvirret mann. Han har gitt en forklaring, og den vil jeg ikke gå inn på i detalj. Men det jeg kan si er at det ikke dreier seg om terror eller noe i den retningen, sier Hekkelstrand til Nettavisen.

Nåja, så forvirret som norske medier var han neppe. Så forvirret og så forvirrende.

VG har snakket med et vitne som så mannen gå ned gjennom Stortorget.

– Jeg hørte tre skudd og så gikk han ned mot kirken. Han gikk rundt her. Han var en veldig ung mann med en pistol i hånden. Hørte ikke mer enn tre skudd, sier et vitne og peker opp mot vinduet der et skudd har knust ruten.

– Var du redd?

– Nei, jeg er fra Jemen så jeg har hørt skudd før.

Nettopp. For noen norske statsborgere er dette «normalt».

For alle oss andre – vi som ikke har hørt skudd i byer og tettbygde strøk før – kan dette bli den nye normalen før vi vet ordet av det.