Den «svenske statsborgeren» som ble skutt og drept av politiet i Sarpsborg i går, var bosnier.

34-åringen har bodd mange år i Norge, men var svensk statsborger, noe norske medier var snare med å formidle etter at politiet gikk ut med den opplysningen.

Dette faktum valgte svenske medier å gjemme bort. I svenske hovedstrømsmedier blir bosnieren omtalt som «svensk».

Skjermdump, Expressen.

 

Skjermdump, SVT.

Mens SVT og Expressen riktignok har med opplysningen om statsborgerskap i selve artiklene, velger Aftonbladet helt å se bort fra den detaljen. Bosnieren er «svensk», rett og slett:

Det er VG som melder om 34-åringens bakgrunn i en artikkel hvor de søndag snakket med familie og venner av avdøde i Tuneveien i Sarpsborg. De har, forståelig nok, mange spørsmål. Familie og venner i Sarpsborg: − Hvorfor ble han drept?

– Han var en snill mann, men han hadde sine problemer. Han hadde ikke alltid hatt det lett, han slet også psykisk, sier et av familiemedlemmene som hadde møtt opp ved åstedet sammen med venner og bekjente.

Flere av dem gråter, andre er sinte, skriver VG.

– Hvorfor er det ikke vasket ordentlig her? sier en kvinne og peker på de store blodflekkene på bakken.

De fremmøtte reagerer på bildene hvor man ser «en liten kniv på bakken – og at politiet står med maskinpistol».

– Hvorfor avfyrte politiet så mange skudd? sier et familiemedlem og peker på de mange kulehullene i bakken.

De lurer på hvorfor politiet ikke skjøt ham i foten eller brukte elektrosjokkvåpen, og håper politiet blir straffet «hvis det har skjedd noe galt her».

Politiet har opplyst at avdøde forfulgte en annen mann med kniv før situasjonen der det ble skutt, oppsto. Spesialenheten er koblet inn og etterforsker saken.

Bosnieren ble i mars dømt i Sverige for narkotikalovbrudd, og av dommen fremgår det at mannen har slitt med rusmisbruk og psykisk sykdom, skriver VG.

Mannen var også tiltalt for noen mindre slike forhold i Norge, men saken ble henlagt da det ble besluttet at det skulle foretas en såkalt prejudisiell vurdering av mannen, får VG opplyst.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.