Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB.

En person ble skutt og drept av politiet i en væpnet politiaksjon i Sarpsborg lørdag morgen. Politiet ber om tips, men hendelsesforløpet er foreløpig uklart.

– Jeg kan bekrefte at en person er skutt og drept i forbindelse med et politioppdrag, sa Loraas til NTB lørdag morgen.

Leder for etterforskningsavdeling Øst-Norge Liv Øyen hos Spesialenheten for politisaker sier til NTB at deres etterforskere er sendt til åstedet.

– Spesialenheten ble varslet like etter hendelsen og har besluttet å etterforske saken. Årsaken til det er at vi alltid etterforsker saker der politiet har skutt noen. Kripos bistår oss med de kriminaltekniske undersøkelsene, sier hun til NTB.

Avhører politiet

Øyen sier til VG klokka 13.15 at deres etterforskere har ankommet Sarpsborg og at de i løpet av dagen skal de avhøre flere politifolk.

– Vi skal avhøre flere tjenestepersoner i dag. Konkret antall er litt uklart. Videre skal vi undersøke om det er aktuelle vitner som vi også bør avhøre, sier hun.

– Når det gjelder selve skytingen og hvorfor og hvordan det skjedde, er det ikke noe vi kan uttale oss om. Det er det vår etterforskning skal kartlegge på best mulig måte, legger hun til.

Livet sto ikke til å redde

Det var like etter klokken 8 at politiet fikk en melding som førte til at de rykket ut på et bevæpnet oppdrag.

– I den forbindelse har politiet avfyrt skudd mot en person. Det ble utført livreddende førstehjelp, men livet sto ikke til å redde, sier politiets innsatsleder Frode Petersen til medier på stedet.

Han ønsker ikke å kommentere om personen var bevæpnet, eller noe om hvor mange skudd som ble avfyrt.

– De involverte tjenestepersonene blir ivaretatt av kollegastøtte og ledere, skrev Øst politidistrikt i en pressemelding i 11.30-tiden. Ettersom Spesialenheten for politisaker har startet etterforskning av saken, kan politidistriktet ikke besvare spørsmål om hendelsesforløpet eller andre forhold.

Ryster lokalsamfunnet

Sarpsborg Arbeiderblad skrev i 9-tiden at det var et stort politioppbud ved Valaskjold i Sarpsborg.

En person lå da på bakken utenfor KK Sushi mellom Prestegården og gamle Glombuss, beskrev Sarpsborgs Arbeiderblads journalist på stedet.

Ordfører i Sarpsborg Sindre Martinsen-Evje sier til VG at hendelsen har rystet lokalsamfunnet i Sarpsborg. Han vet ikke noe mer om hendelsen enn det som har kommet fram i mediene.

Kommunen har nå opprettet et kriseteam i etterkant av skytingen.

– Vi må nå bare avvente politiets videre arbeid. Vi har vært i kontakt med politiet og opprettet kriseteam i kommunen for dem som eventuelt vil ha behov for det, sier ordføreren til NRK.

Fire-fem smell

Et vitne forteller flere smell kunne høres.

– Hørte fire-fem smell, så kom det plutselig to ambulanser, legebil og tre-fire politibiler og et Sea King, sier et øyenvitne til SA.

Fylkesvei 118 er stengt for gjennomkjøring, og bilister bør finne alternative ruter, skriver avisen.

Øst politidistrikt ber samtidig om at vitner som har sett hendelsen om å ta kontakt.

– Vi ber personer som har informasjon om hendelsen eller har kjørt bil på Tuneveien omkring klokka 7.45 til 8.15, om å ringe politiets tipstelefon på 64 99 91 30 .

Det var i 13-tiden ikke klart om avdødes pårørende er varslet. Ifølge Liv Øyen er det uvisst om de pårørende har fått oppnevnt bistandsadvokat.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.