Mannen som har fjernet 18 kumlokk og truet Nav-ansatte med å knivdrepe dem er ikke farlig for folk – ifølge politiet. Han er derfor løslatt.

Mannen som er mistenkt for å ha fjernet kumlokk i Skien, er løslatt etter avhør. Han er for syk til å sitte i fengsel og for frisk til å bli innlagt, ifølge politiet.

Forøvrig har politiet konkludert at mannen «ikke er farlig for publikum», som politiadvokat Per Steinar Bungum uttrykker det overfor avisen Varden.

Politiet har ikke identifisert mannen, men før han ble pågrepet fortalte vitner til politiet at en mørkhudet mann ble observert gående fra stedet med en jernstang, melder TV 2.

Telemarksavisas versjon av «kumlokkmannen». Siden han «ikke er farlig for publikum» er det jo ikke så farlig om folk ikke kan gjenkjenne ham.

Denne mannen, som altså ikke er farlig for allmennheten, er registrert med en rekke straffesaker bare de siste månedene, inkludert drapstrusler.

«I will kill them…»

I april dukket han opp på Nav i Skien og ba om å få snakke med en saksbehandler. Så dro han fram en kniv og sa «I will kill them if I don’t get the money», sa operasjonsleder Aadne Røilid ved Sør-Øst politidistrikt til Telemarksavisa (TA) 27. april.

Det ble slått alarm og en større politiaksjon ble satt igang. 30-åringen satt varetektsfengslet i flere uker etter pågripelsen, skriver TA.

Han skal også ha blitt ilagt forbud mot å oppholde seg ved Fylkeshuset i Skien, av frykt for at han ville begå en straffbar handling overfor en annen person, krenke en annens fred, eller begå ordensforstyrrelser. Dette besøksforbudet ble begjært av Fylkesmannen i Telemark etter at ansatte der skal ha følt seg truet av mannens oppførsel.

Ifølge beslutningen om meldeplikt, som er utstedt av Nedre Telemark tingrett, skal han også ha sendt seksuelt krenkende materiale til flere sykehusansatte.

Foto av et av kumlokkene. Av hensyn til kumlokkvernloven er bildet pikselert. (Bildebehandling: Hanne Tolg)

Arbeidskrevende

Politiet har brukt store ressurser på 30-åringen i 2017, ifølge Telemarksavisa. Mannen har tidligere vært under tvunget psykisk helsevern.

– Legen konkluderte med at han var for syk til å bli framstilt for varetektsfengsling og for frisk til å bli innlagt på sykehus, forteller politiadvokat Per Steinar Bungum til Varden.

Ifølge legen og politiet er 30-åringen ikke til fare for folk.

– Vi har ikke oversikt over motivasjonen til mannen, men har konkludert med at han ikke er farlig for publikum. Vi vet godt hvem han er, og kommer til å følge ham med årvåkent blikk, sier Bungum til avisen.

Politiets «årvåkne blikk» kostbart

«Et årvåkent blikk» er antagelig en eufemisme for at politiet fortsatt kommer til å bruke «store ressurser på 30-åringen». Og siden politiet garantert har plenty ledig kapasitet, så går det sikkert kjempefint.

Til sammen ble 14 kumlokk fjernet i Skiens-området i løpet av helgen, og tirsdag forsvant ytterligere fire. De forsvant fra gater med forholdsvis mye trafikk, så dette var åpenbart en fare for publikum, noe politiet selv har påpekt:

– Politiet vil på det sterkeste advare mot denne virksomheten og minne om et betydelig skadepotensiale og erstatningsansvar, sier operasjonsleder Ole Kamben ved Sør-Øst politidistrikt til TA, lørdag.

– Flaks

«Det er bare flaks at ingen har kommet til skade», sa operasjonsleder Vidar Aaltvedt til TA 15. september.

– Vi har hatt kontakt med en dame med barnevogn som gikk med sin fire år gamle datter. Datteren var centimeter unna å falle ned i en åpen kum, sa operasjonsleder Vidar Aaltvedt i Sør-Øst politidistrikt fredag – da de første meldingene om at kumlokk var fjernet kom.

Hvis noen skulle falle oppi kummen, kan de bli livstruende skadet, invalide eller i verste fall dø, opplyste politiet til TV 2.

Men mannen er altså «ikke farlig for publikum».

 

Telemarksavisa: Kumlokk-mannen tidligere tatt for knivtrusler og hensynsløs adferd

Telemarksavisa: Ber om tips etter at flere kumlokk ble fjernet

Telemarksavisa: Nå har flere kumlokk blitt fjernet, igjen

Varden: «Kumlokkmannen» er løslatt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂

Mest lest

Les også