Nytt

Bildet: En såret kvinne føres bort fra Parsons Green-stasjonen fredag. Foto: Luke MacGregor/Reuters/Scanpix

22 personer er brakt til sykehus etter eksplosjonen i en T-banevogn i London fredag morgen. Noen kan ha blitt kvestet i panikken som oppsto.

Det var flere skolebarn i vogna. Da voksne ble grepet av panikk, gikk det ut over ungene.

Theresa May uttrykker empati med ofrene, men har ellers intet å si. Det er for svakt.

– Mine tanker går til dem som ble skadd ved Parsons Green og nødetatene som har respondert på modig vis mot denne terrorhendelsen, skriver statsministeren på Twitter. (NTB)

«Mine tanker går til …» er oppbrukt. Det er ikke ulykker vi står overfor, det er forbrytelser. May er valgt for å beskytte borgerne. Hennes første plikt er å fortelle publikum hva som rammet dem og hva hun har tenkt å gjøre med det.

Av ordfører Sadiq Khan skal man ikke forvente for mye. Han utsteder like godt en blanko-fullmakt der han fordømmer all terror. Så er det gjort.

Ordfører Sadiq Khan, som vil delta på COBRA-møtet, sier han fordømmer ethvert forsøk på å angripe uskyldige mennesker i London.

– Jeg fordømmer på det sterkeste de grusomme individene som forsøker å bruke terror som en måte å skade oss og ødelegge levemåten vår på. Som London har bevist gang på gang, vil vi aldri bli skremt eller beseiret av terror, heter det i en uttalelse fra Khan. (NTB)

Spørsmålet er hvor mye politiet og sikkerhetstjenesten blir påvirket av en politisk ledelse som ikke tør å nevne fienden ved dens rette navn. Vi ser utslag av en slik frykt ved hver eneste terrorhandling.

Det er ikke publikum som er redde, det er politikerne, de ansvarlige. De er redd for å miste kontroll.

Men de har allerede mistet kontroll.

Når det gjelder vold mot sivile, er ikke Erna stort bedre. Heller ikke hun har særlig mye annet å tilby enn «mine tanker går til …»:

– Vi er selvfølgelig triste for at vi nok en gang opplever en hendelse som etterforskes som terror. Våre tanker går til dem som er rammet og til hele det britiske samfunnet, som gang på gang opplever ulike typer terrorhandlinger, sier hun. (NTB)

Ordet «selvfølgelig» viser at Erna ikke tar det inn over seg. Medfølelsen er et pliktløp.

Er «trist» et passende adjektiv når borgere får brannskader på en T-bane?

Trump er blitt vingeklippet av sin nasjonale sikkerhetsrådgiver og de militære, og snakker nå bare om «syke og gale mennesker».

– Enda et angrep i London utført av en taper-terrorist. Dette er syke og gale mennesker som var i Scotland Yards søkelys. Vi må være proaktive, skriver Trump på Twitter fredag morgen. (…)

– Taper-terrorister må behandles på en mye tøffere måte. Internett er deres hovedverktøy for rekruttering. Det må vi hindre og bruke bedre, skriver presidenten i en annen melding. (NTB)

Man skal ikke se bort fra at Trump vil stille seg bak strengere sensur på nettet for å eliminere de radikale taperne. Slik vil de rundt ham slå to fluer i ett smekk, da det også vil ramme deres kritikere på høyre fløy.