Sadiq Khan er en skam for London på grunn av sin holdning til krigen mellom Hamas og Israel. For ordføreren fra Labour som har antydet at hvite familier ikke representerer London ber om våpenhvile i Israel/Gaza.

Dette fra en politiker som i 2015 var en av de i parlamentet som nominerte Jeremy Corbyn til leder av Labour. Corbyn har gjentatte ganger blitt anklaget for antisemittisme, og ble omtrent nøyaktig for tre år siden kastet ut av Labour-partiet av den grunn.

Khan er muslim med aner fra Pakistan. Hva han lærte om jøder i sin barndom er usikkert. Men bare noen dager etter terrorangrepet som tok livet av 1500 hovedsakelig sivile jøder uttrykte Khan at det var galt å bruke jødene som et våpen.

– Weaponising Jewish people is wrong.

Semantikken skaper problemer for alle som frykter å vise sin støtte klart og tydelig til den ene eller andre siden i Israel/Hamas-krigen. EU hadde nylig toppmøte for å diskutere hvilken ordlyd de skulle bruke: Skulle EU be om en våpenhvile, en humanitær pause eller pauser, eller et humanitært vindu?

Men for de som ikke er redd for å vise sin uforbeholdne støtte til Israel slipper man unna dette problemet, skriver Tom Harris i The Telegraph. Terroristene i Hamas må nøytraliseres, og Israel har all rett til å forsvare seg. Overskriften er  helt klar.

Sadiq Khan shames London with his call for an Israeli ceasefire 

For those of us who are unapologetic supporters of Israel, the problem is less acute: Hamas are terrorists (as has been proved in the last three weeks) and must be neutralised; Israel has the same right as any other sovereign nation to defend itself against such terror.

I Labour er det uenighet internt. Partileder Keir Starmer har så langt vist en tydelig støtte til Israel. Han møter motstand av det som ligner på et opprør i sitt eget parti.

Ifølge The Times er nesten 25 prosent av Labour-representantene motstander av partiets linje i Israel/Hamas-spørsmålet. Sadiq Khan er en av disse.

I en video på X/Twitter ber Khan om en våpenhvile av humanitære grunner. Dette gjør han altså før Israel har rukket å forberede motangrepet mot terroristene grundig nok. En våpenhvile vil kun være til fordel for Hamas. Harris er ikke særlig imponert.

Sadly, calls for ceasefires are often thinly-veiled demands for Hamas not to be pursued.

For sikkerhets skyld sier Khan eksplisitt at Israel har en rett til å forsvare seg. Men deretter skifter han umiddelbart over til å kreve at Israel følger internasjonal lov. Dette er en vanlig kritikk fra Israels motstandere, som krever at Israel skal forsyne sine dødsfiender med gratis strøm, vann og medisiner, mens Hamas bruker utallige milliarder de mottar i bistand på å angripe sivile jøder og belønne familien til døde terrorister.

Hvis Hamas hadde brukt noen av disse midlene på å forbedre situasjonen for egen befolkning, så hadde de produsert eget drikkevann, hatt penger til å importere mat de ikke klarte å produsere selv og kjøpt de medisinene som de behøvde.

Khan ber også det internasjonale samfunnet om å stanse den endeløse volden i området. For det første er dette en svært naiv uttalelse. Tross alt har hele Vesten forsøkt dette i mange tiår, uten suksess. FN nøyer seg med å fordømme Israel på inn- og utpust.

Han mener også at det internasjonale samfunnet skal jobbe for at gislene settes fri. Vel, her er et forslag: Hvorfor ikke si til Hamas at de må frigi gislene umiddelbart, hvis de skal ha noe som helst håp om å motta bistand i framtiden. Hamas må også la sivilbefolkningen bevege seg til trygge områder i sør.

Men Hamas nekter, de lever og ånder for brutalitet og terror, og støttes av alt for mange palestinere i Gaza og rundt hele verden. Dette er realitetene. Gislene er dessverre trolig walking dead, siden de etter ryktene skal befinne seg i tunnelsystemene. Å befri gislene er derfor ekstremt krevende, selv for spesialstyrker i verdensklasse, som både Israel og USA besitter.

Palestinerne kunne stanset volden umiddelbart ved å slutte med terroren og avsette slike som lever av og for vold mot jøder, som Hamas og Hizbollah. Israel har helt siden Golda Meirs tid visst at hvis de legger ned våpnene så gjenstår kun utryddelsen. Holocaust 2 ville blitt resultatet, deretter hadde blikket blitt rettet mot nye jaktmarker, som Europa.

Londons ordfører Sadiq Khan: – Hvit familie representerer ikke ekte londonere

Når det gjelder nominasjonen av Corbyn, så er det litt merkelig. Riktignok tilhørte Khan venstresiden av Labour, til venstre for både Tony Blair og Gordon Brown. Men han har aldri vært en ren Corbyn-tilhenger. Dette gjør egentlig nominasjonen verre, mener Harris. For nominasjonen av en upassende leder er et klart eksempel på Khans kynisme.

Yet that is arguably worse: to nominate a man whom you know to be utterly unfit for office, bringing about political chaos in the Labour Party, is one of the worst imaginable examples of political cynicism.

Vi må også vurdere om det er mulig at en lignende kynisme kan være årsaken til Khans utspill om Gaza, skriver Harris. Kanskje han ønsker stemmene til alle som fyller de britiske gatene med hyllest av Hamas og et tydelig, skrekkelig jødehat som alle kan se. Det er tross alt ikke så lenge til neste ordførervalg i London.

He has probably watched the large turnouts at last weekend’s pro-Palestinian protests in the capital and decided he must be, if not on the right side of history, then at least on the right side of voters’ judgment. The next mayoral elections, after all, are not that far off.

Det er selvsagt langt enklere å sitte beskyttet i London og be om våpenhvile, enn å planlegge en komplisert militær operasjon i tettbygde strøk hvor motparten bruker alle skitne tiks, som menneskeskjold og selvmordsbomber, og i tillegg har brukt årevis på å forberede forsvaret militært, med massive mengder våpen, miner og et enormt underjordisk tunnelsystem

Det er lett å være ordfører i London, så lenge man er som Khan, og ikke ser problemer ved at britene allerede er i undertall, i ferd med å ruineres av det forhatte klimatiltaket Ulez og skyhøye energipriser, rentekostnader og inflasjon.

Det er litt mer krevende å tilhøre den politiske ledelsen i Israel, som må ta tøffe avgjørelser mens de står overfor en krig på syv fronter og kritiseres uten stans av gjennomkorrupte internasjonale organisasjoner.

Derfor er Sadiq Khan en skam for London. Men han er ikke alene.

Bare i løpet an noen minutter mens jeg skrev ble det kjent at MDG ber Barth Eide kalle inn Israels ambassadør på teppet for å få til en våpenhvile. Så leser jeg at Frankrikes president bruker litt andre ord, da Macron ber om humanitær våpenhvile.

Så å si hele den politiske ledelsen i Europa og USA fremstår som skammelige.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.