Tyskland og Storbritannia krever at Israel umiddelbart åpner for nødhjelp til Gaza. Flyktninghjelpen advarer om at stansen kan få forferdelige konsekvenser.

– Nødhjelp er ikke et privilegium, det er en rettighet, sier Angelita Caredda, Flyktninghjelpens regionale direktør for Midtøsten og Nord-Afrika.

– Folk i Gaza lever allerede under desperate vilkår. Når de går tomme for mat, når sykehusene ikke kan fungere, og når familier strever med å skaffe rent vann, så vil alle typer restriksjoner på nødhjelp presse sivilbefolkningen forbi grensen for sammenbrudd, sier hun i en pressemelding mandag.

En rekke land og organisasjoner har anklaget Israel for å bruke nødhjelp som pressmiddel og for å bryte folkeretten ved å nekte sivile tilgang til nødhjelp.

Berlin og London

Både Tyskland og Storbritannia er blant dem som krever at Israel må åpne for nødhjelp til Gaza umiddelbart.

– Gazastripen må til enhver tid sikres uhindret tilgang til humanitær hjelp, sa talsmann for utenriksdepartementet i Berlin, Sebastian Fischer, mandag.

Like etter fulgte London etter.

– Vi har vært klare på at nødhjelp må komme inn til Gaza, så den må ikke blokkeres, sa en talsmann for kontoret til statsminister Keir Starmer.

Brudd på folkeretten

Både Egypt, Qatar og Jordan kommer med lignende krav og kaller Israels beslutning for et brudd på både våpenhvileavtalen med Hamas og folkeretten.

Flyktninghjelpen ber også om respekt for folkeretten og insisterer på at Israel må snu.

– Israels regjering må øyeblikkelig omgjøre denne beslutningen. Internasjonale aktører må gjøre alt de kan for å sikre at man igjen får tilgang til Gaza slik at nødhjelpen kommer fram til de som trenger den uten ytterligere forsinkelser eller forstyrrelser, understreker organisasjonen.

«Fedmeepidemi»

Søndag besluttet Israel å stanse all nødhjelp til det krigsherjede området så lenge Hamas ikke vil gå med på å forlenge fase én av våpenhvilen etter at den utløp lørdag.

Hamas krever på sin side at Israel blir enig om detaljene i fase to av våpenhvilen, slik partene har avtalt i utgangspunktet. Konkret handler det om at Israel krever at Hamas løslater alle gislene uten at israelske soldater trekker seg ut av Gazastripen.

En talsmann for Israels regjering hevdet mandag at Hamas har hamstret mat i flere måneder og at de har nok mat og drivstoff til å forårsake en «fedmeepidemi».

Han hevdet også at ingen går sultne i Hamas, og at problemet er at Hamas ikke vil dele.

– Jobber for kollaps

Hamas publiserte mandag en videomelding der de anklager Israel for bevisst å forsøke å få våpenhvileavtalen til å bryte sammen.

– Brudd på avtalen i den første fasen viser utvilsomt at okkupasjonsmyndighetene er interessert i at avtalen skal kollapse, og at de jobber hardt for å oppnå det, sier Hamas-tjenestemannen Osama Hamdan.

Han kaller Israels forsøk på å forlenge fase én for et åpenbart forsøk på å unngå å starte forhandlinger om fase to, slik partene skulle ha gjort for flere uker siden.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også