Innenriks

Torsdag besøkte Sylvi Listhaug (FrP) Nord-Trøndelag. På Steinkjer underviste hun ved voksenopplæringa i temaet «Norsk kultur og norske verdier».

Ansatte ved voksenopplæringa på Steinkjer reagerte sterkt på besøket, og i forkant sendte de en mail der det kom frem at flere lærere følte besøket var et PR-stunt som de hadde problemer med å være en del av. Av etiske grunner ønsket lærerne å utsette besøket til etter valget.

Sylvi fikk nei fra skolen på forespørsel om besøk denne uka, og forespørselen om selv å undervise ble også avvist fra skolen sin side. Skolen foreslo at besøket ble lagt til etter valget av etiske grunner, men dette er da satt til side av statsråden.

To dager før Listhaugs besøk skrev Adresseavisen om 12 rektorer i Trondheims-skolen som ønsker et regjeringsskifte. Forsiden og en dobbeltside var viet rektorer som sto frem og mente at «Stortingsvalget i år blir et verdivalg» og at regjeringen må skiftes ut fordi «den sittende regjerings politikk gir større klasseskiller».  PR-stunt? (Økende klasseskiller i Norge skyldes i all hovedsak økende innvandring, altså SV-politikk, men det er en annen historie).

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) våget å uttale seg om rektorenes politiske engasjement for Ap. Han sa rett ut hva mange følte da de leste om rektorene: «De høres ut som Ap-politikere». Røe Isaksen overlot til rektorene selv om det «er riktig å uttale seg, gitt at du er rektor på en skole med foreldre som har ulike meninger».

Dette ble for sterk kost for Skaun-rektor og tidligere Ap-politiker Erlend Moen som flesket til mot kunnskapsministeren og anklaget han for å kneble debatten. (Bak betalingsmur)

– Jeg tolker det som et signal om at det er viktig å være tilbakeholden. Statsråden er den øverste sjefen for norsk skole, så jeg synes jeg det er unødvendig signal å gi, i kombinasjon med å si at rektorene «høres ut som Ap-politikere». Det er å ta mannen, ikke ballen. Han bør holde seg for god til å prøve å kneble de som engasjerer seg i skoledebatten, mener Moen, som tidligere er Ap-politiker.

Sakene fra Steinkjer og Trondheim handler om litt forskjellige ting, men de er gode eksempler på hvilket politisk parti som stilles ut på skolen – og hvilket som er henvist til skammekroken.