Nytt


Patryk Jaki. Foto: Wikimedia Commons.

 

Gruppevoldtekten av den 26 år gamle polske kvinnen i Rimini har skapt voldsom bestyrtelse i hennes hjemland, hvilket ikke er så uventet. Noe mer oppsiktsvekkende er det kanskje at episoden har fått politikere i Polen til å miste beherskelsen også.

For mens italiensk politi har fulgt en rekke lovende spor i jakten på ugjerningsmennene, har Polens visejustisminister Patryk Jaki kommentert saken på Twitter:

Søndag skrev Jaki at «disse udyrene burde få dødsstraff». Han la til at «akkurat i denne saken ville jeg også gjeninnført tortur».

Mandag modererte visejustisministeren seg en smule i en ny tweet:

«Ikke vri på ordene mine», skrev Jaki: «Jeg vil ikke ha tortur.» Han ville angivelig bare understreke at omstendighetene i den aktuelle saken burde medføre eksepsjonelt hard straff. Med tanke på at det kun var torturen Jaki gikk tilbake på, må en trekke den konklusjon at han fortsatt mener dødsstraff er passende.

Det ligger mer bak denne hardheten enn det som kanskje også er uvanlig løsmunnethet fra en politiker. For reaksjonen har ikke skjedd i et vakuum. Stemningen blant mange europeere begynner å bli svært uforsonlig overfor kriminelle migranter – ikke bare i Øst-Europa.

Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA har Jaki også satt saken inn i en migrasjonspolitisk sammenheng:

«Der har dere migrantene deres. Vil dere sende dem til Polen? Det blir i så fall over mitt lik.»

Man kan bli begeistret for at Jaki har et varmt hjerte for sitt hjemland, men perpleks over at han ser ut til å mangle et kaldt hode. Vi har på godt og ondt neppe sett det siste av den politikertypen i et Europa hvor de fleste lederne er kalde både i hodet og hjertet.

 

ANSA – Corriere della Sera – BildDie Welt – Daily Mail (AP)