Nytt

Ordfører Jon-Ivar Nygård truer med at du blir strøket fra vennelista hans på Facebook hvis du deler nyheter fra Document.no, skriver Fredriksstad Blad.

Arbeiderparti-ordføreren tror han kan skille mellom privatliv og politisk liv fordi han har to Facebook-profiler:

– Denne saken dreier seg om min private Facebook-profil. Det dreier seg altså ikke om ordfører-profilen, som jeg også har på Facebook.

På den private profilen har Jon-Ivar Nygård 3457 venner. Hvor privat tror han egentlig at denne profilen er? Dessuten ser vi at han stort sett deler politiske saker på den «private» profilen sin.  Den er til forveksling lik den offentlige Facebook-siden.

Ordføreren er ikke helt på nett med Document. For her har vi beskrivelser som «annerledes enn i andre medier han har sett»:

– Ikke alt de skriver er feil. Men de vinkler sakene spesielt, og de har beskrivelser som er annerledes enn i andre medier etter det jeg har sett. Det er holdninger som er fremmedfiendtlige og muslimfiendtlige. Jeg ønsker å appellere til folks kritiske sans, sier Nygård.

«Fremmedfiendtlige og muslimsfiendtlige». Han har virkelig ikke fulgt med i timen. Ikke bare er disse uttrykkene passé for lenge siden, men det er en tynn og forvrengt beskrivelse fra en mann som ikke evner å se flere sider av innvandringspolitikken annet enn den som står i eget partiprogram. Det er resultatet av en livslang foring med nyheter fra et samlet norsk pressekorps med en «vinkling» som Jon-Ivar Nygård er vant med og komfortabel med.

Og det gjelder å føle seg komfortabel og fortsette i de samme sporene. Selv om verden har forandret seg.

Ordføreren i Fredriksstad vil bruke dialog i kampen mot islamistene. Fredrikstad er storprodusent av jihadister i norsk målestokk (syv personer fra Lislebyveien har reist for å bli jihadister i Syria). For to år siden sa Jon-Ivar Nygård at han hadde invitert til dialog:

Kommunen vurderer nå tiltak som kan hindre at unge reiser til Syria og har invitert byens moskeer til dialog.

– Det handler om å hindre folk som er i ferd med å skli inn i et radikalisert miljø, fra å reise. Samtidig må vi arbeide med dem som eventuelt kommer tilbake, sier Nygård til NTB.

Jon-Ivar Nygård ønsker å appellere til folks kritiske sans, sier han.

Han skjønner ikke at det er et paradoks at han vil slette de Facebook-vennene som nettopp utviser kritisk sans ved å dele innlegg fra Document. Neppe noe tap for de som eventuelt blir slettet.

Alle skal med. Bare ikke som Facebook-venner.

Fredriksstad Blad