Bildet: Macron vil så gjerne. Han fikk Libyas statsminister Fayez al-Sarraj til å møte general Khalifa Haftar på et slott utenfor Paris 25. juli. Macron lovet våpenhvile og valg til våren og at Libya skulle bli en rettsstat. Det lyder som masse varmluft. Libya har tre rivaliserende regjeringer og to nasjonalforsamlinger. Landet er i kaos, et profitabelt kaos. Oljeutvinningen stiger og gir cash som kan lønne militser. Foto: Philippe Wojazer/Reuters/Scanpix

Emmanuel Macrons utspill om å opprette migrantleire i Libya for behandling av asylsøknader blir skutt ned av franske myndigheter,  bare timer etter at presidenten lanserte forslaget.

– Ideen er å sette opp sjekkposter for å hindre at folk tar farlige sjanser dersom de ikke kvalifiserer til asyl. Vi drar til dem, sa president Emmanuel Macron torsdag under et besøk i en flyktningleir sentralt i Frankrike. (ntb)

Det må ha vært et solo-utspill, for forslaget ble «tatt ned» samme dag:

– Det viktigste er å tenke på sikkerheten til de ansatte på sentrene og migrantene, sa talspersonen.(ntb)

Det skal noe til at myndighetene stiller presidenten i forlegenhet, men det var det de gjorde. Macron kan ha blitt «høy» på et meklingsmøte han fikk i stand i Paris to dager tidligere mellom general Khalifa Heftar og statsminister Fayez al-Sarraj.

Al-Sarraj var også i Roma og snakket med italienerne som er mer direkte berørt. Hvorfor snakker ikke Macron med Roma hvis han vil gjøre noe i Libya?

Statsminister Paolo Gentiloni sa torsdag at Italia vurderer å sende marinefartøy for å bistå den libyske kystvakten.

Det kommer dagen etter at han møtte Libyas statsminister Fayez al-Sarraj i Roma. Den FN-støttede statsministeren ba onsdag sin italienske motpart om hjelp for å håndtere situasjonen.

– Dette kan være en vendepunkt. Det at libyske myndigheter ber om assistanse og samarbeid for å bekjempe menneskesmugling er viktig, sier Gentiloni.

Italias folkevalgte skal diskutere forslaget neste uke. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂