Martin Kolberg (Ap) gikk knallhardt ut mot Sylvi Listhaug (FrP) og beskyldte henne på Evangeliesenterets sommerstevne for å omtale innvandrere i strid med kristne verdier.

– Jeg ber dere legge merke til mangelen på kristen forståelse av nestekjærlighet, i måten hun omtaler medmennesker på, sa Kolberg til deltagerne på det kristne sommerstevnet med flere tusen deltagere fra hele landet onsdag.

– Hun omtaler folk som har rømt fra død og fordervelse som om de skulle være et problem for oss, la han til.

– Nødvendig oppgjør

Kolberg sier til VG at han syntes det var nødvendig å ta et oppgjør med måten Sylvi Listhaug omtaler innvandrerne på, og at det var på sin plass å gjøre det i en kristen forsamling. Han hevder at han fikk anerkjennelse for bredsiden mot innvandringsministeren fra flere av deltagerne på stevnet etterpå.

– Hun snakker om dem som økonomiske migranter, men det er de ikke, sier Kolberg.

Ifølge Dagbladet sa Ap-nestoren at han støtter mye av politikken Listhaug fører, men altså ikke måten Listhaug forfekter politikken på.

– De som kommer hit, må integreres, ikke stigmatiseres. Sylvi Listhaug må begynne å snakke pent om asylsøkerne hun gir opphold til, oppsummerer Kolberg.

Lakrispiper og hijab

Listhaug rister av seg kritikken og slår tilbake:

– Martin Kolberg hevder å være veldig opptatt av den norske velferdsmodellen. Ja, da bør han være opptatt av hvilke signaler vi sender ut til verden. Jeg forundrer meg over Ap, som vil ha forbud mot lakrispiper, men ikke mot hijab, et plagg som er seksualiserende overfor barn, sier Listhaug.

Hun sa at ekte solidaritet handler om å hjelpe i nærområdene.

– For meg handler det om å hjelpe de mange. Solidaritet i praksis er å hjelpe de mange, der de er, ikke de få som vil komme her.

Utfordringen: Dem som ikke integrerer seg

Det finnes mange flotte innvandrere som har kommet til Norge. Utfordringen er dem som ikke integrerer seg, og som Ap helst ikke vil snakke om, sier statsråden.

VG spør Listhaug om hun omtaler innvandrere i strid med kristne verdier, slik Kolberg hevdet fra scenen:

– Jeg tror ikke det er opp til Martin Kolberg å dømme over levende og døde. Jeg er for min del opptatt av å hjelpe flest mulig, og derfor må vi ha en streng politikk i Norge. Vi kan hjelpe langt flere i nærområdet i stedet for å invitere så mange, hit slik Ap gjorde i 2015.

– Garantisten mot svenske tilstander

Det er ikke greit at vi slutter med skolegudstjenester, og heller ikke at småjenter blir seksualisert og påtvunget hijab, sa Listhaug. Vi skal ta vare på dem som er her, men antallet har betydning for å forsvare våre verdier. Vi er garantisten for at Norge aldri skal bli som Sverige, sa hun.

Listhaug mener at Kolberg har misforstått hijab-debatten når han sammenligner hijab og korte skjørt:

– At Kolberg sammenligner hijab og korte skjørt på jenter, viser at han ikke forstår problemstillingen. Hijab er et seksualiserende plagg som små jenter bruker for ikke å opphisse voksne menn. Barnehijab er en ukultur som ikke hører hjemme i det norske samfunnet. Jeg har heller ikke hørt om foreldre som påtvinger barn å gå med korte skjørt. Jeg registrerer at Trond Giske støtter at hijab er et seksualiserende plagg. Nok en gang taler Ap med flere tunger i innvandringspolitikken, svarer integreringsministeren.

 

Dagbladet: Kolberg tordnet mot Listhaug på kristendebatt: – Du må begynne å snakke pent om asylsøkere

VG: Martin Kolberg om Listhaug: Opptrer i strid med kristne verdier