Gilles Kepel. Foto: Wikimedia Commons.

 

De europeiske lederne, fremfor alt Frankrike, Tyskland og Italias, må snarest møtes i Brussel for å meisle ut en felles politikk for å hanskes med migrasjons­problemet, sier den franske statsviteren og islamforskeren Gilles Kepel i et intervju med Lorenzo Cremonesi i Corriere della Sera.

«Italia kan ikke ta imot disse utenlandske skipene fulle av migranter. Landet kan da heller ikke bli en tømmeplass for massene av personer som kommer fra Afrika og Midtøsten, mens Europa ikke gjør noe for å hjelpe til.»

Kepel – som forøvrig er i Lugano for å holde en serie forelesninger om islamsk ekstremisme – legger til:

«Jeg mener at Europa fører en fullstendig uansvarlig politikk på migrasjons­feltet. […] Italia kan ikke omgjøres til en gråsone hvor det kommer migranter uten noen kontroll eller koordinering med de andre partnerne i Brussel.»

Sciences Po-professoren ser for seg politiske konsekvenser:

«På denne måten risikerer man å destabilisere Italia i forkant av de viktige valgene i løpet av de neste månedene. Og migrasjons­spørsmålet risikerer å bevege velgermassen mot høyre­nasjonalistene og Femstjerners­bevegelsen.»

Det må utarbeides kriterier for mottak og fordeling av byrdene, mener Kepel.

«Uten dette vil Italia bli et stadig mer anarkisk mottak.»

I stedet ser han en tysk egeninteresse i aksjon, hvor Tyskland ønsker å velge og vrake blant migrantene. Ved å forsøke å beholde de best kvalifiserte migrantene, og sende de dårligst kvalifiserte andre steder, etterstreber man et konkurranse­fortrinn overfor andre EU-land.

I den grad disse observasjonene stemmer, kan Kepel trolig se langt etter noen felles EU-strategi.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂