En ansatt i det tyske overvåkingspolitiet var rekruttert for å følge islamistmiljøer, men var selv islamist. I en chat med det han trodde var en trosfelle, men i virkeligheten var en politimann, sa han at han gjerne ville drepe vantro kolleger.

Saken illustrerer problemet med å rekruttere personer med muslimsk bakgrunn. Mannen kom fra banksektoren. Hva vet myndighetene om de som ansettes? Hvor grundig blir de undersøkt? Det sier seg selv at en utro tjener kan gjøre enorm skade hvis han slipper til innenfor en sensitiv arbeidsplass som sikkerhetstjenesten.

Vi har nå hatt flere tilfeller der personer på «innsiden» vender seg mot samfunnet. Sist lørdag ble en amerikansk soldat arrestert på Hawaii for å ha gått i IS’ tjeneste.

Mannen ble stilt for retten for plan om å bombe hovedkvarteret til tyske PST. Bevisene holdt ikke i retten, men det at myndighetene opprettholder siktelsen om forræderi, sier sitt.

Ifølge påtalemyndigheten skal han ha planlagt et bombeangrep mot hovedkvarteret til sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), men hadde ikke tilstrekkelig bevis i retten.

Mannen ble ansatt i BfV så sent som i april i fjor. Ifølge Der Spiegel har han bakgrunn som bankansatt og ble ansatt for å overvåke ytterliggående islamistmiljøer.

Mannen ble ifølge det tyske tidsskriftet avslørt fordi en av de ytterliggående islamistene han trodde han chattet med, i virkeligheten var en annen BfV-agent.

Han skal blant annet ha ytret ønske om å angripe sine «vantro» kolleger, noe som resulterte i pågripelse. NTB-AFP

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂