Helmut Kohl i 2013. Foto: Michael Dalder / Reuters / Scanpix.

 

Tyske medier melder at tidligere statsminister Helmut Kohl er død, 87 år gammel. Med det er en ruvende skikkelse i europeisk etterkrigshistorie borte.

Kohl var statsminister i hele 16 år, fra 1982 til 1998, den lengstsittende siden Bismarck, og partileder for CDU i hele 25 år, fra 1973 til 1998. Hans politiske utvikling skjedde under inspirasjon av såvel Konrad Adenauer som Willy Brandt.

Da Berlinmuren falt og den kalde krigen tok slutt, spilte Kohl en viktig rolle i gjenforeningen av Tyskland i 1990, etter å ha reagert imøtekommende på oppmykningen av Sovjetunionen da Mikhail Gorbatsjov kom til makten i 1985.

Sentral var han også i utarbeidelsen av fellesvalutaen euro, etter noen år i forveien å ha holdt Frankrikes president Francois Mitterrand forsonende i hånden under et besøk på en krigskirkegård i Verdun.

Det er altså en av det europeiske prosjektets overbeviste arkitekter som er død. Helmut Kohl kan ikke ha vært særlig glad for utviklingen de senere årene, og det er dypt symbolsk at han er gått bort nå.