I et intervju med Bilds redaktør Kai Diekmann advarer Tysklands tidligere rikskansler Helmut Kohl mot at EU legger for sterkt press på Storbritannia etter at et flertall av velgerne gikk inn for utmeldelse av unionen.

The Guardian skriver at Kohl oppfordrer EU-lederne til å ta et skritt tilbake og ikke gjøre noe forhastet etter den britiske folkeavstemningen.

The man who was one of the driving forces behind European integration in the 1990s believes that slamming the door on Britain would be an “enormous mistake” and that the country needs time to decide what it wants to do next, Diekmann writes.

Han som sier dette, er ikke noen hvem som helst. Helmut Kohl var tysk statsminister i tiden 1982-1998, en periode som omfattet gjenforeningen av Tyskland etter den kalde krigen og beslutningen om innføringen av fellesvalutaen.

Det er altså en av det moderne Europas viktigste arkitekter som sier at

instead of taking steps towards further centralisation and “mistaking a unified Europe with a standardised Europe”, Kohl wants European leaders to pay more respect to national and regional differences.

I følge Der Spiegel tar Kohl også til orde for større respekt for de enkelte medlemslandenes identitet og historie.

Det er kloke ord fra Kohl, som EU-lederne gjør lurt i å lytte til hvis de har evnen. Synd han ikke sa det ti-femten år før.

 

The Guardian
Der Spiegel

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂