Stilles det høyere krav til sober språkbruk fra vanlige mennesker uten makt enn fra folkevalgte personer med makt?

Spørsmålet reises etter at Arendal-politikeren Gjermund Bjørndahl (Ap) skjelte ut innvandrings- og integrerings­minister Sylvi Listhaug (Frp) på Facebook.

VG skriver:

Bystyrepolitiker Gjermund O. Bjørnhaug (Ap) kalte Sylvi Listhaug for «jævla rasistkjerring» i et svar til et av ministerens Facebook-innlegg natt til søndag. Arendal-politikeren nekter å beklage utspillet.

– Nei, overhodet ikke. Den uttalelsen , som jeg mener jeg kan forsvare, står jeg 100 prosent inne for, sier Bjørndahl til VG søndag ettermiddag.

Karakteristikken falt etter at stats­råden hadde kritisert Ap og Sp for ikke å ville fjerne sær­for­deler for flyktninger.

– Det var jo på en måte en av veldig mange uttalelser fra den stats­råden som etter min mening viser at hun fremmer rasisme i Norge. Da skrev jeg den uttalelsen jeg skrev, forklarer Bjørndahl.

Idet VG konfronterer ham med språk­bruken, svarer Bjørndahl at dette er blant tingene Listhaug må tåle. Arbeider­partiets parti­sekretær Kjersti Stenseng er ikke av samme opp­fatning, og sier at hun skal ta en prat med Arendal-politikeren.

I en kommentar til saken signaliserer Listhaugs rådgiver Espen Teigen at folke­valgte bør svare for en høyere standard:

– Det er trist og uakseptabelt. Jeg er vant med å utestenge og slette kommentarer fra ekstremister og ytterlig­gående nettroll på begge sider. Nå må vi bruke tid på en frem­tredende Ap-politiker. Jeg hadde forventet mer av noen som er folke­valgt, sier Teigen til VG.

Det gjør nok de fleste vanlige mennesker også. Den som har makt, bør ikke opptre som en slubbert. Rollen forplikter. Hos den som ikke har makt, må kvassere ordbruk i større grad tolereres. Av og til virker det som om det forholder seg motsatt: at vanlige folk må være super­korrekte, mens grov utskjelling er i orden hvis det kommer fra frem­stående personer.

En slik immunitet fra sam­funnets «adel» er ikke imidlertid ikke spesielt demo­kratisk. Om pressen skal ha en rolle som politikernes vakt­bikkje, gjør den rett i å minne om det.

 

VG: Ap-politiker til Listhaug: «Jævla rasistkjerring»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂