Nytt

Londons borgermester Sadiq Khan er på BBC og sier at London er av de sikreste byer i verden, om ikke den sikreste.  Det sier han etter det andre angrepet på tre måneder.

-Vi skal ikke la oss knekke av terror, sier Khan.

Men hans uttalelser har så lite kontakt med virkeligheten at han strekker publikums tillit til bristepunktet.

BBC og andre medier er blitt en del av problemet.

– Hvordan så de ut? Spør den erfarne reporteren Ben Brown et øyenvitne som så angriperne på nært hold. Men øyenvitnet får seg ikke til å si hvordan de så ut. Han beskriver flere ganger varevognen og hvordan mennene kom ut, men han sier ingenting om hvordan de så ut.

Hvorfor gjør han ikke det? Fordi «it simply isn´t done»

Saidq Khan gjentar igjen at London er den sikreste byen i verden, og dette mantraet er som en håndspåleggelse: Du skal si de riktige tingene, og ikke nevne ting som kan skape splid.

Kun en fyr med cockney-aksent sier at mennene ropte «Dette er for Allah» mens de knivstakk. Men hans ord blir ikke gjentatt av BBC. Telegraph har det med i sin livereporting, men går man inn på «hva vi vet om mennene» står det ingenting.

Avisen har lagt ut bildet av to av mennene som ligger skutt og en av dem har tapet falske metallboksen rundt brystet som ligner på et selvmordsbelte. Det viste seg å ære falskt.

Vi så denne nye antiseptiske dekningen under angrepet på Westminster: Kun fokus på detaljer, men ingenting om hvem som står bak, hva det betyr.

Sannheten er ikke velkommen.

Publikum sitter og ser det de ser, men de må ikke si høyt hva alle vet: At det er et terrorangrep – selv dette nøler man nå med å fastslå – men hvem som står bak kan man ikke si.

-Hvem står bak spør BBC studio. Journalisten som kommenterer svarer at det er for tidlig å si noe.

Dermed sitter han ikke der som journalist. Han sitter der som påsatt for å holde den versjonen som går ut innenfor akseptable rammer.

Dette er virkeligheten i verdens sikreste by etter at det er rammet av terror for andre gang og bare en drøy uke etter at barn ble slaktet i Manchester.

Man ofrer sannheten av politiske grunner, for å bevare den sosiale freden, for å bevare prestisjen til et prosjekt som eksploderer foran øynene våre.