NRK fornekter seg ikke. Fastemåneden ramadan ble innledet i Kristi himmelfartshelgen, og NRK har valgt å lage en såkalt nettserie kalt «Sult» der de skal følge to 16-årige jenter gjennom «en måned med sult, dårlig humør og oppkast». I en liten faktaboks blir vi fortalt at de fleste muslimer avstår fra å drikke eller spise, faktisk også krangling, fra soloppgang til solnedgang under ramadan –  skal vi tro NRKs islamkjennere. Ramadan regnes som en religiøs plikt – underforstått; hvorvidt det å la være å drikke eller spise fra tidlig morgen til sene kvelden i den lyse årstiden i Norge, er klokt – se, det kan ikke diskuteres.

En fredet religion

Ayah og Aliya er begge avbildet med stramme hijaber – som begynner å bli vanlig når statskanalen har innslag med muslimske ungjenter. De fleste kjenner jo nå godt til Skam-figuren Sana (bildet). De sier selvsagt begge at dette er noe de ønsker å gjøre selv – intet press her i gården. Ayah har faktisk gjennomført ramadan mer eller mindre hvert år siden hun var 9 år.

De understreker begge det store fellesskapet som muslimer opplever gjennom å være en del av ramadan. Vi andre er som kjent ikke en del av dette fellesskapet – og det er kanskje ikke så fristende heller å tilbringe lyse sommerkvelder sammen med mennesker som ikke kan spise eller drikke før nærmere midnatt. De helsemessige konsekvensene, særlig for de svært unge og eldre, er det ingen som spør om i artikkelen. Tvert om, vi skal heller kjenne på den dårlige samvittigheten fordi vi faktisk spiser jevnlig gjennom dagen også denne måneden; muslimene får jo kjenne på hvordan de fattige og sultne faktisk har det, må vite.

Konsekvenser?

Hvordan passer ramadan med vårt, tross alt, moderne liv i Norge? Mange mennesker bli gående sultne og tørste hele dagen, med de følger det får for konsentrasjon, arbeidsevne – og arbeidslyst. Mange må jo etter hvert som tiden skrider fram og det blir varmere og enda lengre og lysere dager, bli relativt døsige og kanskje til og med litt ampre på dagtid. Det er jo en ganske naturlig konsekvens av ikke å innta vått eller tørt.

Vi går også inn i en relativt sosial periode. Skoler, arbeidsplasser, diverse lag og foreninger, familie og venner samles til sommeravslutninger før ferien. Det er stusselig når flere enten uteblir eller ikke kan delta sammen med de andre rundt matbordet. En måned er ganske lang tid, men det er vel få om noen som tør bemerke at dette ikke er særlig integreringsfremmende.

Men NRK er ikke så opptatt av dette. Etter bare å ha lest omtalen av serien og intervjuet med jentene, er det ikke vanskelig å oppdage hvilke holdninger som legges for dagen. Ramadan er av det gode, og et religiøst påbud vi andre ikke skal kritisere. Litt sult, dårlig humør og oppkast, javel, men dette er en berikelse – og ramadan – som det meste annet ved islam – er fredet for kritikk.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂