Nytt

Bilde: Et usannsynlig «familiebilde» Donald Trump med kong Salman bin Abdulaziz Al Saud. Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan og Qatars Emir Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani. Riyadh 21. mai 2107. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Donald Trump holdt en tale til 53 islamske ledere søndag hvor han både utfordret dem til å fordrive ekstrem islamisme fra deres samfunn og lovet partnerskap med USA hvis de lot handling følge ord.

Trump sa lederne må bevise i praksis at de mener alvor, bl.a ved å stanse pengestrømmen til terrorgrupper.

Det. var mange elementer i talen. Trump forsøkte å appellere til egeninteressen: 60 prosent av befolkningen er undre 30 år. Hvis terrorismen får spre seg vil de bli berøvet en fremtid.

Trump nevnte terroren som har rammet USA, fra 9/11 til Bonston Marathon, San Bernardino og Orlando. På tampen av Obamas periode ble de delene av 9/11-rappporten frigitt som omtaler mulig saudisk medvirkning. Nå satt Trump ved siden av kong Salman. Hvordan skal man forstå en slik utvikling?

Ett svar er at terroren og volden skremmer sunni-statene. De ser potensialet for destabilisering av et land som Egypt med 92 millioner mennesker. Syria kan ha vært en overtyre. Det er ingen tvil om at IS ønsker en slik utvikling.

Trump appellerte derfor til egeninteressen: Slå dere sammen med oss nå og høst fruktene.

Det var underlig å se Trump i denne settingen, han som hadde gått inn for «extreme vetting». Men liberalere og venstreorienterte blir mer opprørt over dette enn arabiske ledere. De er klar over at man må sjekke hvem man har med å gjøre. Etter at terroren også har rammet deres samfunn, er de blitt mer bevisst på faren som truer.

Trump sa at han ikke var kommet for å belære de muslimske lederne om hvorledes de skulle leve og hvorledes de skulle styre sine samfunn. Han tilbød partnerskap. Men han sa også at han mente de alle ønsket likestilling og at alle ville det beste for landets unge.

Dette var noe av tricket med talen: Trump fikk tilhørerne med på at de selvfølgelig ønsket at de unge skulle bli noe, få muligheter  ellers risikerer de å bli radikalisert. Trump fikk tilhørerne til å skjønne at de måtte velge. Hvis de ville det beste for de unge måtte de bekjempe radikaliseringen, for sa Trump: De fleste ofre for terror er muslimer.

Men han fikk også inn at de samme kreftene forfølger jøder og dreper kristne.

Det lå en grand design bak talen: -Jeg drar nå til Jerusalem for å møte Netanyahu og Mahmoud Abbas i Betleheim, sa Trump med en håndbevegelse mot Abbas. Han manet frem bildet av de tre abrahamittiske religionene. Hvorfor skulle de ikke leve i fred?

Tidligere har muslimer, kristne og jøder levd fredelig side om side, sa Trump. Hvorfor skulle de ikke gjøre det igjen.

Han kom med en gest til vertskapet: En stat ffinansierer og støtter terror, sa Trump. Iran. Fra Libanon, via Syria, til Irak og Jemen. Regimet i Iran må bremses, sa Trump som var nøye med å understreke at iranerne fortjener bedre.

Å utpeke Iran som den store trussel var selvfølgelig et bevisst valg. Sunni-statene følte at Obama sviktet dem. Nå reetablerer Trump balansen.

Talen var dermed et tap for Teheran og partneren Putin, og enda mer for Assad. Syria må bevares som et helhetlig land, sa kong Salman. Det kan bare bety at Assad må gå.

Talen var historisk. Den var helt annerledes enn Obamas Kairo-tale. Mye vann har rent i havet.

Trump snakket som en religiøs mann. Han brukte ordet Gud i mange sammenhenger. Det ville aldri Obama ha gjort på samme måte.

Han sa at terroristene misbruker Guds navn og de hellige tekstene. Men han sa ikke som Obama at islam betyr fred og ikke har noe med terror å gjøre. Det sa han ikke og det var helt bevisst for å sende et budskap til tilhørerne: De må ta ta tøylene og temme de ekstreme kreftene ellers kommer de til å ødelegge deres samfunn. Da er fremtiden flere Syria’er.

Det må ha vært underlig for muslimske ledere å høre den amerikanske presidenten snakke midt i den hellige byen Riyadh. Talen ble sendt live til hele den muslimske verden. Hva tenkte de som satt foran tv-apparatene?

Trump ønsker å skape en goodwill han kan bruke til å gjøre noe stort: Å skape fred mellom Israel og palestinere. Saudi-Arabia har tidligere vist at de er villig til å være med på en grand bargain.

Det umulige kan skje.