EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har valgt side i Frankrike, men vil ikke gjøre det samme i Storbritannia.

Søndag kveld gratulerte Juncker sentrumskandidaten Emmanuel Macron med seieren i første runde i presidentvalget i Frankrike. Det har vakt oppsikt i Brussel, der innblanding i valg regnes som et grovt brudd på diplomatisk kutyme.

Mandag ble EU-kommisjonen bombardert med spørsmål om hvorfor Juncker hadde valgt å gratulere Macron allerede nå. Men pressetalsmann Margaritis Schinas tok presidenten i forsvar.

– Det står mellom dem som forsvarer det Europa står for, og dem som simpelthen ønsker å ødelegge Europa. Når det er alternativene, er valget ganske enkelt for Jean-Claude Juncker, som har brukt 35 år av sitt liv på å forsvare europeiske verdier og europeisk samarbeid, sa Schinas.

– Jeg er sikker på at hvis presidenten ikke hadde gratulert gårsdagens vinner, så ville diskusjonen i presserommet i dag ha vært hvorfor vi ikke gratulerte ham i går når alle andre gjorde det, sa han.

I valgkampen har Macron markert seg som sterkt proeuropeisk. Rivalen i annen valgomgang, Marine Le Pen fra ytre høyre fløy, vil ha Frankrike ut av EU.

Da Schinas fikk spørsmål om hvilken side Juncker ville velge i det kommende britiske valget, sto han fast på at EU-kommisjonen ikke ville blande seg inn. Ifølge ham er valget i Storbritannia noe helt annet enn det «fundamentale» valget av president i Frankrike.

– Det er ikke for oss å mene noe om den saken. Det er kun for det suverene britiske folk, sa Schinas.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂