Foto: Reinhard Krause / Reuters / Scanpix.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier i et intervju at han ville være rede til å støtte Tysklands statsminister Angela Merkel dersom hun stiller som kandidat til jobben som ny president i EU-kommisjonen.

Det er i et langt intervju med den franskspråklige sveitsiske allmennkringkasteren Radio Télévision Suisse (RTS) som ble offentliggjort tirsdag kveld, at Macron i praksis sier han gjerne ser at Merkel tar over jobben som kommisjonspresident etter Jean-Claude Juncker, som nærmer seg slutten på sitt mandat og allerede har kunngjort at han ikke tar gjenvalg.

Spekulasjoner og rykter om at Merkel kunne tenke seg å bli EU-kommisjonens president, har svirret i mer enn ett år, men hovedpersonen selv har sagt at hun vil trekke seg helt fra politikken når hun går av som statsminister.

I det politiske spillet er det ikke desto mindre velkjent at personer som nedtoner sitt eget kandidatur til viktige verv, gjerne kan ende med å bli valgt, mens de som flagger at de har lyst på verv, blir skjøvet til side.

Macron uttrykker sin skepsis til Manfred Webers kandidatur, fordi han etter den franske presidentens oppfatning ikke er tilstrekkelig kjent i Europa. Europa trenger kjente fjes og sterke personligheter, sier Macron i intervjuet – som også er omtalt av Politico, Deutsche Welle og La Repubblica.

Spørsmålet om EU-kommisjonens neste president ventes å bli et dominerende tema under det neste EU-toppmøtet 20.–21. juni.

 

Kjøp T-skjorten «gul vest» her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂