Bilde: Trump så imperial ut fra talerstolen. Visepresident Mike Pence og Speaker Paul Ryan stod smørblide i bakgrunnen. Republikanerne opplever en enestående seier etter åtte år med Obama. Foto: Jim Lo Scalzo/Reuters/Scanpix.

Etter nattens tale til Kongressen får Trump ros selv fra sine motstandere. CNN sa han virket «presidential». Dvs at han snakket opphøyet og samlende. Han representerte det store amerikanse Vi.

Det hjelper selvagt at Dow Jones er på all time high. Riktignok ble det ikke oppgang tirsdag. Men Dow Jones har steget nesten 1000 poeng siden valget. Man må tilbake til 1980-tallet for å finne maken. I februar har 24 dager vært opp og kun fire røde.

Slikt gjør inntrykk. Det er ikke bare fordi børsen tror Trump vil pøse inn penger. Det har med optimisme og pågangsmot å gjøre. Amerikanske egenskaper.

Det var disse følelsene Trump appellerte til i talen til Kongressen: En ny giv i Amerika. En ny spirit. Amerikanerne liker slike toner. – Morning again in America, var Reagans motto og amerikanerne betrakter ham som en av sine beste presidenter i nyere tid. Europeerne forstod ham aldri.

Det samme ser ut til å skje med Trump, bare i enda høyere grad. Norske aviser flommer over av Trump-hat. Tenker de som skriver aldri på at det kan få negative konsekvenser for forholdet?

Ingen kan argumentere mot eller med en suksess.

Sjefen for Federal Reserve i New York, William Dudley sa igår til Richard Quest i CNN at «de dyriske instinktene» ser ut til å være vekket, et pent ord for grådighet, men også god magefølelse for fremtiden.

Dudley sa at det ikke er utenkelig at Trump kan oppnå en vekst i BNP på 3 %, altså tre ganger Obamas stusselige 1 %. Skulle det slå til vil kritikerne bli færre og spakere.

Men NRKs Tove Bjørgaas er mer opptatt av hvor Trump skal finne pengene til investeringene. Nå er mediene plutselig opptatt av at Trump må ta opp lån på 1.000 milliarder dollar. De snakket svært lite om at Obama doblet statsgjelden fra 10.000 til snart 20.000 milliarder dollar.

Skulle Trump skape optimisme i USA – og mye handler om psykologi – kan kontrasten til Europa bli slående: Her hersker pessimisme og mangel på ledelse. Motsetningene er sterke. Da Trump vant håpet kjente politikere og medier på at Angela Merkel skulle bli den frie verdens forsvarer. Etter deres definisjon betyr det åpne grenser og europeiske menneskerettigheter for alle som kommer seg til Europa. En slik utvidelse av fellesskapet til å gjelde globalt har ikke folkelig flertall. Hvis Trump både klarer å skape vekst og innfører strengere innreise, vil det være et uimotståelig eksempel til etterfølgelse for europeerne. Merkel driver i virkeligheten valgkamp mot Trump på hjemmebane.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂