Bilde: Protestere utenfor Trump Tower i New York. Protesterne begynner å se latterlige ut, men NRK og norske medier får det ikke med seg. De er ved å spille seg ut over sidelinjen. Trumps seier betyr at politisk korrekthet taper.

Europa kan velge om de vil dyrke pessimisme eller optimisme. Dow Jones avsluttet torsdag på rekordnivå, Trump hadde et vellykket møte med Obama og Paul Ryan. Markedene stiger fordi de ser at Trump med et flertall i Kongressen vil klare å levere i 2017.

Markedene hater usikkerhet og første reaksjon på Trumps seier var fallende kurser. Men når markedet får studert Trumps plan om å senke selskapsskatten fra 35 til 15 %, forstår de at Trump betyr vekst.

Ikke minst er det Obamas reguleringsiver som markedet ser frem til å bli kvitt. Obama innførte en rekke forskrifter ved executive order som har tynget næringslivet. Miljøverndepartementet fikk rett til ensidig å innføre nye regler og Obamas engasjement for klima betød at de hadde frie hender. Obamacare har tynget mindre bedrifter. Hvis en bedrift har 50 ansatte eller flere, er arbeidsgiver forpliktet til å tegne helseforsikring for alle. Man ser derfor at antall ansatte stopper ved 49. Bedriftene har rett og slett ikke råd til Obamacare.

Nyheten før valget om at premiene for Obamacare ville stige med titalls prosent, varierende fra stat til stat, var en hovedfaktor i å tippe folks valg: The Affordable Care Act var ikke «affordable», den ble tvertimot prohibitiv – noe hverken vanlige mennesker eller bedrifter kunne betale.

Trump viste torsdag en annen side av seg selv: Forhandleren. Når han går inn i forhandlinger inntar han en helt annen rolle. Han viste det i møtet med Obama og han viste det i møtet med Paul Ryan. Ryan var ekstatisk etterpå og sa republikanerne nå var forent og ville utrette store ting.

Det har ikke unngått å gjøre inntrykk at de to republikanske senatorene som tapte var de som åpent tok avstand fra Trump. Folkemeningen er ikke til å ta feil av.

Trump sluttet fred med leder av republikanernes leder, Reince Priebus, i innspurten til valget og de har et godt forhold, noe som var tydelig valgnatten. Trump trakk frem Priebus og hyllet ham. Priebus får trolig få en fremskutt posisjon i den nye administrasjonen.

Spekulasjoner om hvem som får hva fyller mediene. Tidligere FN-ambassadør John Bolton tippes som ny utenriksminister. Det betyr en helt annen utenrikspolitikk. USA vil ikke lenger sitte på gjerdet og tillate at stater som Iran tar seg til rette.

Ikke minst Israel er fornøyd. Bolton er en venn av Israel, også høyresidens Israel. Det var ikke Obama. Det er heller ikke NRK.

NRKs morgensending gjør et nummer av at den israelske hærens radio har meldt at Trump ikke ser på settlements som bosetninger på okkupert område. De bruker dette som eksempel på hvor ytterliggående Trump er. NRK har ikke fått med seg at palestinernes posisjon er svekket, og at Netanyahu representerer det israelske flertallet. Obama fikk heller ikke med seg dette faktum, og tapte derfor for Netanyahu på hjemmebane, da Netanyahu talte til Kongressen uten at Obama var involvert. Det var en ydmykende opplevelse for presidenten, men var hans own doing.

Obama måtte bite det i seg. USAs svekkede posisjon i Midtøsten er et resultat av hans egen politikk. Den optimisme man vil se i USA vil komme av at Trump har en helt annen hands-on og handlekraft. Det liker amerikanerne. Det liker også israelerne. De liker ikke jusprofessorer som skal forbedre verden, men nekter å ta inn over seg hvordan verden fungerer.

NRK og norske medier gir seg ikke. De akter å gå i spissen for en «rollback». De har sans for «not my president», de liker «reject the elect». NRK domineres av 68’er-kulturen som ser på seg selv som talsmenn for «folket». De har svært liten kontakt med «folket», det er stort sett en konstruksjon i deres egne hoder. Ideologisk.

Hvor far out NRK er kan man få eksempler på på løpende bånd. Tidligere Washington-korrespondent Joar Hoel Larsen kunne i dag fortelle lytterne at Trump kanskje kom til å ta med noen kvinner, for Trump hadde når det kom til stykket ikke bare et negativt syn på kvinner.

Her hører man tomtønnene romle.

Det samme gjelder Trumps syn på homofile.

NRK og norske medier vil måtte pille fra hverandre deres eget skrekkbilde av Trump. Det vil måtte spise i seg deres egen propaganda, men det kommer til å ta tid.

Vi skal hjelpe dem.