Bilde: Dette bildet fra TT har gått verden rundt i dag. Det er fra Rinkeby. At det sendes ut av Reuters sier noe om at Sveriges «problemet» begynner å få internasjonal oppmerksomhet. Men søndag og mandag lo mediene godt av Trump sammen med Carl Bildt da han twitret: «Hva har han røyket?» Sveriges situasjon er for alvorlig til å svare: -Den som ler sist…. Svenske medier er en del av problemet. Det er også de norske. Det er ingen tilfeldighet at NRK samarbeider tett med SR. Foto: TT/Reuters/Scanpix.

NRKs Øyvind Nyborg var i Rinkeby og Dagsrevyen kunne vise seerne et intervju med en rystet politimann: Politimannen som skjøt i går, skjøt fordi han følte seg truet på livet. Politimannen som sier dette er tydelig preget. En journalist fra Dagens Nyheter ble slått ned.

I Frankrike er forstedene i opprør mot politiet. Selv om den utløsende årsak var et overgrep mot en arrestant, blekner dette mot den revolt som har ligget latent i Frankrike i lang tid.

Noe lignende ser ut til å være under oppbygging i Sverige.

Et felles trekk er politiets vanskelige situasjon: Hva skjer når politi blir omringet av mobb og føler seg truet på livet? De trekker våpen, slik det skjedde i Rinkeby.

Deretter kan hva som helst skje. En politimann kan miste besinnelsen, eller: Han kan bli så truet at det oppstår en nødvergesituasjon.

Spørsmålet som da oppstår er: Hvilken backing vil politiet ha fra ledelsen, og fra myndighetene? Signalene har vært at politiet ikke har backing hvis de forsvarer seg. Hittil har ikke politiet blitt testet til det ytterste. Rinkeby og Frankrike viser at det er ved å skje. Hva vil myndighetene foreta seg?

Vil de som vanlig se en annen vei?

Mediene og svenske politikere godtet seg over Donald Trump fordi han var upresis i omtalen av Sverige. Han blandet sammen et intervju med Ami Horowitz på Tucker Carlsons program og en terror hendelse. Men alle som kjenner Sverige forsto hva Trump mente, de som latterliggjorde ham var ikke i god tro.

Selv Nyborg sa at mange i Sverige nå mente at Trump fikk rett.

Men ikke Dagsrevyens Jarle Roheim Håkonsen som sa at politiet hadde fått kritikk fordi de kom for sent og trakk seg tilbake.

Dagsrevyen er på samme side som innvandrertenåringen som ikke likte kriminaliteten, men da hun fikk spørsmålet om ansvaret sa hun det lå på politiet, fordi det er jo myndighetene som bestemmer!

Det har vært venstresidens refereng i 50 år: Politiet er del av problemet, ikke løsningen.

Denne holdningen sitter i ryggmargen på NRK.

Også NRK har tilgang på de samme bildene som det ovenfor. Men de viser dem ikke, eller viser dem som snapchat.

De betrakter dem som dårlig PR for sin sak.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂