Selveste pk-tanta selv, Lena Mellin, i Aftonbladet har fått nok av volden i Sverige. Det kan ikke fortsette slik, sier hun. Samfunnet må reise seg.

Det här är verkligheten i Malmö. Här går 18-åringar i skottsäkra västar. Här skjuts uppenbart oskyldiga 16-åringar i huvudet på busshållplatsen. Här sitter en 15-åring häktad för mord på öppen gata. Så kan det inte fortsätta. Samhället måste resa sig.

Hvem er samfunnet? Svenskene betaler skatt slik at politiet og Staten skal beskytte dem. I demokratier skal politiet ha et voldsmonopol. Vi forventer at Staten beskytter oss. Så hva mener Lena Mellin at «samfunnet» skal gjøre? Hvis disse uttalelsene hadde kommet fra en sverigedemokrat, så ville vedkommende ha blitt anmeldt til politiet for å oppfordre til motvold og for å egge til dannelse av motstandsgrupper.

Men våldet, och döden, kan drabba även helt oskyldiga. Antingen för att de råkar komma i vägen för kulorna eller för att gärningsmannen helt enkelt tar fel på person.

Å, det har begynt å demre? At denne volden som hovedsakelig foregår mellom innvandrere kan bli farlig for oss alle. Vel, bravo Lena (med sarkastisk tonefall). Lena har identifisert hvem de kriminelle er, men kommer ikke lenger enn til sosioøkonomiske årsaker: Unge menn fra drabantbyene på de nederste trinnene i samfunnets stige. Akkurat den typen som Lena har ivret så lenge for å importere flere av.

Ju längre ner på den sociala stegen en person står desto troligare är det att personen begår brott. Män i betydligt högre grad än kvinnor. Det är i storstädernas havererade miljonprogramsområden som de unga männen lär sig att det finns åtminstone en karriärväg som står öppen för dem, kriminalitet.

Hun har ingen løsninger å by på, bare mer av det samme som har brakt Sverige frem til det bristepunktet som presser seg frem.

Om regeringens hårdare straff-taktik ska bli något mer än ett otillräckligt plåster på ett störtblödande sår är det mot dem stöten måste sättas in. Mot skolorna, fritidsverksamheten, föräldrarna och alla andra inblandade i pojkarnas uppväxt. Ett långsiktigt jobb men ett nödvändigt.

Annars kommer det att fortsätta i den här stilen. Att 18-åringar går ut klädd i skyddsväst och 16-åringar skjuts till döds på busshållplatsen.

Vi skal visst bare la være å akseptere det. Vi må reise oss, sier Lena.

Det kan vi aldrig acceptera för det är inget alternativ faktum. Det är verkligheten. Samhället, och det inkluderar dig och mig, måste resa sig. Det är nog nu.

Reise oss for å gjøre hva Lena? Gå i fakkeltog? Henge opp hjerter på moskédørene? By på en armkrok? Eller skal vi bare be dem pent om å holde opp? Det nytter ikke å sutre nå som konsekvensene av galskapspolitikken blir synlige selv for de røde svenske journalistene. Det toget har gått. Fremover vil det bare bli vanskelige valg.

Aftonbladet