En fransk soldat holder vakt ved Eiffeltårnet i Paris. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

 

Flere utenlandske og noen norske medier melder at et selvmordsangrep mot turister i Paris i følge innenriksminister Bruno Le Roux ble avverget i siste liten, da fransk politi fredag morgen arresterte fire personer, herunder en 16 år gammel jente, i Sør-Frankrike.

Pågripelsene skjedde i Montpellier og Marseillan etter at de fire hadde kjøpt bombeingredienser, og en påfølgende razzia avslørte et bombelaboratorium med sprengstoff og spiker.

I VGs omtale av saken er det svært anonyme portretter som tegnes av de arresterte:

Den potensielle selvmordsbomberen skal ha vært en 20 år gammel mann, som også beskrives som mentor eller kjæresten til den 16 år gamle jenta. Mannen var under politiovervåkning etter å ha forsøkt å reise til Syria i november 2015, og paret hadde ifølge BFMTV planer om å gifte seg like før selvmordsangrepet.

Deretter skulle jenta ha reist til Syria for å slutte seg til jihadistgruppen IS, melder TV-kanalen.

I tillegg til paret er to menn på henholdsvis 26 og 33 år pågrepet.

26-åringens rolle er uklar, mens 33-åringen ser ut til å ha hatt en koordinerende rolle. Han skal ha hatt IS-kontakter og planer om å skaffe ungjenta falske reisedokumenter.

Uten andre opplysninger er det fort gjort å tenke at de angjeldende personene nok var muslimer med opphav fra Midtøsten, kanskje innvandrere eller etterkommere etter innvandrere.

At den 16 år gamle jenta og den 20 år gamle mannen heter henholdsvis Sarah og Thomas og var konvertitter til islam i en dødspakt, måtte man til franske eller italienske medier for å finne ut.

Le Parisien skriver at det kun var Thomas som var kjent for sikkerhetsmyndighetene, enda Sarah hadde vært aktiv på sosiale nettverk frekventert av jihadister. Det var slik hun hadde kommet i kontakt med Thomas, og forelsket seg i ham.

Historien til Thomas inneholder også viktig lærdom både for sikkerhetsmyndigheter og foreldre i Europa. Den unge mannen hadde økonomiske problemer og et vanskelig forhold til familien, og hadde flyttet fra Ardennes til Montpellier. Han var uten jobb, og lånte i følge Corriere della Sera en leilighet av et søskenpar ved navn Mohammed og Myriam.

Med sin blodige ideologiske rømningsvei kan altså islam øve tiltrekning på den som har rotet det til for seg i livet, hva enten han eller hun er innfødt europeer eller har opphav i Midtøsten. Når unge europeere konverterer til islam, kan det ikke regnes som et vanlig verdi- eller livssynsvalg, men må anses som et klart faresignal.

 

VG – Le Parisien – Corriere della Sera 11. februar 2017 (side 12, papir)