mohamed-lahouaiej-bouhlel

Massemorderen og terroristen Mohamed Lahouaiej-Bouhlel hadde i følge den franske etterforskningsledelsen vist nokså nylig interesse for radikal islam, opplyser NTB.

Mannen som meide ned og drepte 84 personer på promenaden i Nice, hadde på forhånd søkt etter IS-propaganda og informasjon om Orlando-angrepet på nettet.

Han hadde også søkt etter opplysninger om angrepet i Paris-forstaden Magnanville, der en ung mann drepte en politimann og hans kone ved og i parets egen bolig tidligere i sommer.

Enkelte detaljer får en til å mistenke at den plutselige radikaliseringen skyldes at han har møtt noen som på en eller annen måte, mer eller mindre manipulerende, har næret radikaliseringen:

Åtte dager før angrepet lot han skjegget vokse, samtidig som han fortalte folk at skjegget hadde «religiøs» betydning.

Andre ting tyder på en fascinasjon for grusom død som kan minne om voldsfantasiene til Anders Behring Breivik:

Siden 1. juli har han dessuten flere ganger søkt etter «grusomme dødsulykker» på nettet.

I et intervju med Corriere della Seras Frankrike-korrespondent Stefano Montefiori sier den franske islamforskeren Olivier Roy at jihadistene gjerne utnytter personlige tragedier hos potensielle terrorister. Med islam som redskap kan de forvandle sin mislykkethet til storhet, og på kort tid ta steget fra å vise liten interesse for religion, til å bli brennende fanatikere. Antistoffer som normalt finnes hos ressurssterke personer, mangler. I følge Roy stemmer Abdeslam-brødrene som deltok i Paris-terroren den 13. november, overens med denne profilen, som er uhyre vanskelig å identifisere på forhånd

Spørsmålet som gjenstår, er om han radikaliserte seg selv eller om noen andre gjorde det. Det siste virker mest sannsynlig. Dårlig psyke, mislykket liv og islam uansett er en farlig cocktail. Franske analyser av fremmedkrigerne i Irak og Syria tyder på at ti prosent av dem kan lide av schizofreni.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂