Torsdag i forrige uke skjedde det noe som kan bli til fullt kaos i forstedene rundt om i Frankrike. Fire politimenn ble anholdt mistenkt for å mishandlet en 22-åring under en ID-kontroll. Offeret, Theo, ligger fremdeles på sykehuset etter å ha blitt operert for en stor skade i anus. Han sier at politiet sodomiserte ham med en batong.

Saken er naturligvis eksplosiv i Frankrike hvor det nærmest er full krig mellom gjengene i forstedene og politiet.

I oktober ifjor forsøkte innvandrergjenger å brenne ihjel fire politimenn mens de befant seg inne i politibilene.

Dette førte til nattlige demonstrasjoner av politi i alle de store franske byene. De greier ikke lenger å beskytte seg selv, sier de.  Avisen Le Figaro skrev den 10. oktober at man i over ett år har forsøkt å gjenvinne territorier. De snakker nå åpent om at territorier er gått tapt i Frankrike.

Flere ganger har innvandrermiljøene beskyldt politiet for å være skyldige i andres død for deretter å starte ødeleggende opprør i forstedene. I november 2005 utløste en slik sak voldsom vold. den verste Frankrike hadde sett på 40 år. To innvandrerungdommer løp vekk fra politiet, klatret over et gjerde og ramlet inn i en trafostasjon der begge ble drept av elektrisitet. Deres død ble startskuddet på en månedlang voldskampanje hvor flere tusen biler ble brent og nabolag ødelagt. Politiet involvert i saken ble renvasket i retten.

Men denne saken, «Theo-affæren», kan bli katastrofal for politiets omdømme og ikke minst som gnist i de lettantennelige forstedene. Politivold er en alvorlig sak, uansett, men i Frankrike kan det få ekstra store konsekvenser. Det har allerede vært fire netter med «uroligheter». Tirsdag natt ble 26 personer arrestert, og onsdag natt 28.

Demonstrasjonene, som begynte i Pairs hvor hendelsen fant sted, har spredd seg til Nantes, Lille, Rennes og Bordeaux.

Når presidenten kommer på sykebesøk viser det hvor alvorlig situasjonen er.

Le Parisien

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.