Nytt

Torsdag i forrige uke skjedde det noe som kan bli til fullt kaos i forstedene rundt om i Frankrike. Fire politimenn ble anholdt mistenkt for å mishandlet en 22-åring under en ID-kontroll. Offeret, Theo, ligger fremdeles på sykehuset etter å ha blitt operert for en stor skade i anus. Han sier at politiet sodomiserte ham med en batong.

Saken er naturligvis eksplosiv i Frankrike hvor det nærmest er full krig mellom gjengene i forstedene og politiet.

I oktober ifjor forsøkte innvandrergjenger å brenne ihjel fire politimenn mens de befant seg inne i politibilene.

Dette førte til nattlige demonstrasjoner av politi i alle de store franske byene. De greier ikke lenger å beskytte seg selv, sier de.  Avisen Le Figaro skrev den 10. oktober at man i over ett år har forsøkt å gjenvinne territorier. De snakker nå åpent om at territorier er gått tapt i Frankrike.

Flere ganger har innvandrermiljøene beskyldt politiet for å være skyldige i andres død for deretter å starte ødeleggende opprør i forstedene. I november 2005 utløste en slik sak voldsom vold. den verste Frankrike hadde sett på 40 år. To innvandrerungdommer løp vekk fra politiet, klatret over et gjerde og ramlet inn i en trafostasjon der begge ble drept av elektrisitet. Deres død ble startskuddet på en månedlang voldskampanje hvor flere tusen biler ble brent og nabolag ødelagt. Politiet involvert i saken ble renvasket i retten.

Men denne saken, «Theo-affæren», kan bli katastrofal for politiets omdømme og ikke minst som gnist i de lettantennelige forstedene. Politivold er en alvorlig sak, uansett, men i Frankrike kan det få ekstra store konsekvenser. Det har allerede vært fire netter med «uroligheter». Tirsdag natt ble 26 personer arrestert, og onsdag natt 28.

Demonstrasjonene, som begynte i Pairs hvor hendelsen fant sted, har spredd seg til Nantes, Lille, Rennes og Bordeaux.

Når presidenten kommer på sykebesøk viser det hvor alvorlig situasjonen er.

Le Parisien

Mest lest

Meyer på jordet