Donald Trump møter kritikk fra allierte for sine innreiserestriksjoner som blinker ut syv hovedsakelig muslimske land. De er mer opptatt av at forbudet rammer mennesker enn formålet med restriksjonene.

Trump synliggjør en stor splittelse innad i Vesten. Det er neppe tvil om at en betydelig del av velgerne er enig i at myndighetene må gjenvinne kontrollen med egne grenser. Men de drukner i alliansen mellom venstresiden, innvandrere, minoriteter, muslimer og mediene. De ser kun Trump og Trump alene som problemet.

De ser det som et moralsk problem, ikke et sikkerhetsproblem. Om noe mener de at Trumps politikk øker terrorfaren.

Man må abonnere på en en egen synsvinkel for å kunne mene at å gjenvinne kontroll med egne grenser øker terrorfaren.

Mediene fremstiller det som om Trump går til krig mot den islamske verden. Så enkelt er det ikke. Autoritære muslimske regimer er villig til en byttehandel: Hvis Trump kan levere resultater de ønsker, er de villig til å innrette seg etter nye regler.

Saudi-Arabia er villig til å støtte USAs forslag om safe zones i Syria.

Realpolitikk

Den liberale eliten tror at resten av verden er like moralistisk som den selv er. Den muslimske verden er vant til brutalitet. Den er kanskje ikke så overrasket over at USA ønsker å beskytte seg. Ved å pumpe seg opp på moralisme er det de liberale mediene og deres kommentatorer som risikerer å appellere til the muslim street om at USA er mot dem: At de bør ha rett til å innvandre til vestlige land som de vil.

Det er det som vanligvis kalles oppvigleri.

Høye på moralisme

Det er forskjell på reaksjonene. Erna Solberg er kritisk, Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen er kritisk, men kritikken fra Angela Merkel er sterkere: Den er fordømmende. Theresa May er mer forsiktig, men andre deler av hennes regjering fordømmer.

Vesten er splittet. Det lar seg ikke skjule. Trump får all skylda. Den liberale eliten er overbevist om at den har de riktige idealene, verdiene og løsningene. De godtar ikke at det stilles spørsmål ved deres ideologi. Men store velgergrupper er åpenbart av en annen oppfatning. Det viser Brexit og valget av Trump.

Men disse velgerne har ingen presse, ingen medier som er på deres side. De liberale mediene viser at de er problemet når de ikke en gang vil innrømme at dette er et demokratisk problem.

I stedet hamrer de løs på Trump.

CNNs Becky Andersen intervjuer en iransk vitenskapsmann i Abu Dhabi om at han ikke kan reise tilbake til USA hvor han arbeider. Tror han. Han har ennå ikke forsøkt! Men brukes til å fortelle seerne at Trumps politikk frir til rasisme.

Mangel på proporsjoner

Innreiserestriksjonene til USA rammet drøye 300 mennesker som var på vei til eller landet i USA etter at forbudene trådte i kraft. Det var åpenbart noen triste skjebner, og noen sakesløse mennesker som ble rammet. Men de ble løst. Enten slapp de inn eller de ble sendt tilbake. Den sterke reaksjonen skyldes selvsagt at det er prinsippene bak Trumps executive order som de liberale reagerer på: De ønsker ikke restriksjoner på innreise forbundet med terror, hvilket vil være relatert til muslimske land.

På toppen av dette kommer angrepet på det islamske senteret i Quebec, som øker temperaturen. Det trykker på noen knapper og Trumps motstandere nøler ikke med å trykke.

I et slikt klima kan volden ta polariseringen til nye nivåer.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂