Nytt

Den franske presidentvalgkampen har brått fått et nytt innslag: Den konservative François Fillons walisiske kone, Penelope. Penelope Fillon-affæren, som de kaller den i Frankrike, består i at hun skal ha vært registrert som ansatt assistent for sin mann – presidentkandidat François Fillon. Og det er greit nok – det er helt vanlig i Frankrike at ektefeller jobber som lønnede medarbeidere for politikere.

Men så var det dette med jobbingen da. For det hevdes at Penelope bare har vært medarbeider på papiret og at skattebetalerne has sponset hele moroa uten å vite det. En granskning var ikke i stand til å finne noen som kunne bekrefte at Penelope hadde utført noe arbeid. Og de fleste skattebetalere vil nok ikke betrakte Penelopes lønn som småpenger heller – for totalsummen er nesten 4 millioner kroner.

Penelope har aldri vært kjent for å ha jobbet sammen med sin mann og har selv sagt at hun har brukt mesteparten av sin tid på deres felles fem barn. I et intervju i 2008 sa hun selv at hun ikke hadde noen rolle annet enn å delta på noen politiske arrangementer som sin manns ledsager. I et annet intervju i 2007 sa hun at hun foretrakk å være på landet – på deres gamle slott, med barn og hester.

Penelope Fillon, who was born in Wales, told a TV documentary in 2008: “I don’t have a role,” saying she sometimes accompanied her husband on political outings “but that’s the limit”.

Penelope Fillon, a trained lawyer, told the Sunday Telegraph in 2007, after her husband became prime minister, that she preferred being at the couple’s 12th-century chateau near Le Mans, western France, with her children and five horses than in Paris. She said of the city: “I’m just a country peasant, this is not my natural habitat.”

0421377766075

Hele saken kan bli svært ødeleggende for Fillon i valgkampen. Ikke bare har han fremstilt seg selv som svært hederlig, men han vil også kutte ned på offentlig pengebruk og fjerne 500.000 offentlige stillinger. Da passer det dårlig at kona har fått fire millioner for å delta i noen middagsselskaper.

Fillon har fått beskjed om å fremskaffe bevis på at Penelope har fungert som en medarbeider for ham.

 

Den franske valgkampen ser ut til å bli skitten den også. Folket er lei av at eliten bare forsyner seg. Det bekrefter nemlig hele tiden at politikerne ikke har peiling på hvordan vanlige arbeidstagere lever. At de er ute av takt med folket.

Daily Express  Le Figaro  The Guardian