francois-fillon
François Fillon, foto: World Economic Forum/Wikimedia Commons

 

Problemene fortsetter å øke for François Fillon, som er den republikanske kandidaten til presidentvalget i Frankrike. Fillon har lenge vært ansett som favoritt til valget, hvor første runde finner sted den 27. april.

Det viser seg at mistankene om korrupsjon ikke bare omfatter lønn for fiktivt arbeid til Fillons kone Penelope. Også to av barna kan være involvert. Disse skal ha mottatt honorar på tilsammen over 80.000 euro for advokatarbeid – uten å ha oppnådd advokatbevilling.

Det hele tok en alvorlig vending for Fillon tirsdag, da korrupsjonsbekjempende myndigheter tok affære i saken. The Guardian skriver:

On Tuesday, French anti-corruption police took the unusual step of searching offices in the Assemblée National after requesting authorisation from the speaker of the lower house.

Investigators reportedly seized documents from the archives and from Fillon’s parliamentary office. France Inter radio suggested detectives were looking for Mrs Fillon’s employment contracts.

The raids came after police officers questioned the couple separately for five hours on Monday afternoon as part of a preliminary inquiry into alleged fraud and the misappropriation of public funds.

Presidentkandidatens lite overbevisende reaksjon på anklagene, er antydninger om at det pågår en kampanje mot ham. Han har også truet med å trekke seg hvis han blir tiltalt, og det er et åpent spørsmål hvem som i så fall blir republikansk kandidat.

Det er lett å tenke seg at Marine Le Pens sjanser styrkes som følge av anklagene. Front Nationals kandidat ved presidentvalget er ikke helt uten lignende problemer selv, men misbruket fremstår ikke som fullt så skamløst som Fillons:

Le Pen is facing scandals of her own, after the EU ordered her to refund €300,000 paid to European parliament aides – one of them her chief bodyguard – who, it is alleged, were employed on Front National party business. Le Pen has denied wrongdoing, but European officials have threatened to cut her monthly MEP’s salary by half and halt other allowances if she does not pay back the money. The Paris prosecutors office opened a fraud investigation at the European parliament’s request in December.

Le Pen ligger klokelig forholdsvis lavt i terrenget i disse sakene, og overlater trolig til velgerne å trekke sine egne konklusjoner. For Fillon er razzia og avhør mer enn bare riper i lakken.

 

The Guardian