Det som så ut til å bli et race mellom Nicolas Sarkozy og Alain Juppe er plutselig forandret av outsideren Francois Fillon. Fillon har et radikalt økonomisk program, og – sies det – like tøff på islam som Sarkozy.

Fillon var statsminister under Sarkozy. Han opptrer presidential, noe franskmenn liker.

Boasting the most radical programme, the 62-year old amateur racing-driving has promised to rush through «shock therapy» austerity reforms for France if elected, slashing state spending and shedding half a million state sector jobs to fund €40bn in tax breaks for companies.

På republikansk side handler alt om hvem som skal møte Marine Le Pen. En moderat kandidat kan få mange i sentrum til å stemme på Le Pen i andre runde. Vinden blåser i Front Nationals retning. Det gjelder derfor å ta luven fra FN.

Jérôme Fourquet of the Ifop polling institute, said: «Fillon has the presidential stature of Juppé, the classic traditional, serious side, while having a programme that is every bit as radical as Sarkozy’s. His stance on Islam, for example, is even more to the Right.»

«A part of the electorate that doesn’t appreciate Sarkozy and was going to vote half-heartedly for Juppé is now thinking hang on a minute, perhaps Fillon is the man,» he told the Telegraph.

Franskmenn er frustrerte, de driver mot FN, men er de klar for å ta spranget? Valget i USA har gjort usikkerheten større.

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/11/19/as-france-is-torn-over-three-man-fight-to-take-on-marine-le-pen/