Første runde i republikanernes primærvalg før presidentvalget i Frankrike i mai 2017, gikk av stabelen søndag. Valglokalene stengte klokken 19, og idet 7365 av 10.229 valgdistrikter er talt opp, har François Fillon – den tidligere statsministeren (2007–2012) som meldte sitt kandidatur sent – fått hele 43,7 % av stemmene. Alain Juppé har en oppslutning på 27,8 %, Nicolas Sarkozy 21,7 %.

Fillon går dermed videre til andre runde om en ukes tid, og hvis dette styrkeforholdet vedvarer, blir hans motkandidat en klart svekket Alain Juppé. Dennes vei til Élysée-palasset ser dermed ut til å bli adskillig vanskeligere enn alt tydet på for bare få uker siden. Med Sarkozy ute av bildet, må den samlende Juppé, som ville ha gode sjanser mot Le Pen fordi han kan regne med venstresidens stemmer, hanskes med en Fillon som er en større hardliner mot eksempelvis islam.

Men i primærvalget er det republikanernes stemmer det handler om, ikke sosialistenes. Og det hjelper neppe at Juppé den senere tiden har vist tegn til å ha mistet noe av grepet. Da han på TV nylig snakket om «kassadamen på Prisunic» som symbol på gjennomsnittsborgeren, var han tilsynelatende uvitende om at denne supermarkedkjeden opphørte å eksistere for minst femten år siden.

Mens tidligere meningsmålinger har fokusert på Marine Le Pens sjanser mot henholdsvis Alain Juppé og Nicolas Sarkozy, blir det med ett vel så spennende å estimere hennes sjanser mot Fillon. Le Pens vei til seier i presidentvalget ser plutselig bitte litt enklere ut.

 

Le Figaro