Den franske ekspresidenten Nocolas Sarkozy må svare på alvorlige anklager når han mandag stilles for retten, mistenkt for grov korrupsjon. Her med kona Carla Bruni i forbindelse med valget i 2012. Foto: AP / Remy de la Mauviniere / NTB

Nicolas Sarkozy har vært under etterforskning i årevis. Nå står den franske ekspresidenten på tiltalebenken for korrupsjon og forsøk på bestikkelser.

I Frankrike gikk Sarkozy under kallenavnet «bling-bling-presidenten» – kjent for sin overdådige smak og ekteskapet med Carla Bruni. Han var president i Frankrike fra 2007 til 2012.

Når han nå stilles for retten anklaget for korrupsjon og for angivelig å ha prøvd å bestikke en dommer for å få informasjon om etterforskning av partiets økonomi, vil han ikke være den første franske ekspresidenten i moderne tid som må stille for retten, skriver BBC. En annen tidligere president, Jacques Chirac, ble i 2011 gitt fengselsstraff på to år for misbruk av offentlige midler og misbruk av offentlig tillit. Forbrytelsene ble datert tilbake til hans tid som borgermester i Paris.

Tiltalen mot Sarkozy  er dog av langt alvorligere art.

Også Sarkozys advokat gjennom mange år, Thierry Herzog, er tiltalt. Hvis de to blir kjent skyldige, risikerer de opptil ti års fengsel og bøter på opptil én million euro. Blant bevisene til aktoratet er avlyttede telefonsamtaler mellom Sarkozy og Herzog, gjengir BBC.

Den tidligere dommeren Gilbert Azibert står også tiltalt, anklaget for å ha tatt imot bestikkelser fra Sarkozy.

Det er imidlertid en viss prosessmessig usikkerhet rundt rettssaken mot Sarkozy som starter i Paris mandag. Rettsmøtene er forstyrret av koronaviruskrisen, og en nøkkelperson i saken, tidligere seniordommer Gilbert Azibert, er 74 år og vil ikke møte i retten.

Nyhetskanalen France Info opplyser i følge BBC at saksbehandlingen kan bli utsatt mandag fordi Azibert må gjennomgå en medisinsk kontroll.

Sarkozy nekter for korrupsjonen han er tiltalt for, og har lenge forsøkt å unngå å bli stilt for retten.

Etterforskningen av påstander om korrupsjon kan dateres tilbake til Sarkozys valgkamp og valgperiode har foregått i flere år, og knyttes til mistanke om bruk av hemmelige donasjoner for å finansiere presidentkampanjen i 2007.

Påtalemyndigheten hevder at Sarkozy og hans daværende advokat Thierry Herzog forsøkte å bestikke Gilbert Azibert med en prestisjetung jobb i Monaco mot å få informasjon om etterforskningen.

Forholdet er kjent som «avlyttingssaken» i Frankrike, fordi telefonsamtaler mellom Mr Sarkozy og Herzog ble avlyttet i 2013-2014, hvor Sarkozy brukte aliaset «Paul Bismuth» og de diskuterte dommer Azibert.

Franske medier rapporterer i følge BBC at Sarkozy ble hørt fortelle Herzog «Jeg får ham forfremmet, jeg hjelper ham.»

Sarkozy nekter for å ha gjort noe galt – og han påpeker at dommer Azibert ikke fikk Monaco-stillingen.

Påtalemyndigheten mistenker også at Sarkozy og flere av hans medarbeidere mottok millioner av euro i libyske kontanter for å finansiere presidentkampanjen i 2007. På den tiden hadde den avdøde libyske diktatoren Muammar Gaddafi makten.

I 2018 ble Sarkozy siktet for korrupsjon, ulovlig kampanjefinansiering og misbruk av offentlige midler.

I forrige måned ble siktelsen utvidet til å omfatte «deltakelse i en kriminell sammensvergelse», skriver BBC mandag.

Sarkozy har avvist alle anklagene. I et innlegg på Facebook 11. november skriver han at anklagene mot ham beror på løgner, og at han aldri har misbrukt det franske folkets tillit. Han beskriver et åtte år langt mareritt med pågående etterforskning.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.