Nytt

Høyre, Frp og Senterpartiet vurderer å kutte bistand til land som nekter å ta avviste asylsøkere i retur, slik Tyskland og Østerrike har varslet.

De tre partiene foreslår å programfeste at land som sier nei til å ta imot borgere som har fått avslag på asylsøknader i Norge, kan straffes med bistandskutt, skriver Vårt Land. Går forslagene gjennom har partiene flertall på Stortinget for å endre norsk bistandspolitikk.

An aircraft prepares as it is scheduled to carry 50 Afghan failed asylum seekers back to Afghanistan at the airport in Frankfurt, Germany, Wednesday, Dec. 14, 2016. Later Wednesday a group of rejected Afghan asylum seekers will be deported to Afghanistan. (AP Photo/Michael Probst)

Ombordstigning i Frankfurt i desember. Flyet fraktet 50 asylsøkere med avslag tilbake til Afghanistan.

 

Fra før er det kjent at Tyskland og Østerrike har signalisert at de vil straffe vrange bistandsmottakere på denne måten.

– Det er grunn til å diskutere om kutt i bistand kan være en effektiv trussel for å få disse landene til å ta imot egne borgere. Det er et langt skritt å ta, men det er svært viktig å få på plass returavtaler, og da kan dette være et effektivt virkemiddel, sier Høyres stortingsrepresentant Nikolai Astrup, nestleder i partiets programkomité.

Han sier at det vil undergrave hele asylinstituttet dersom mennesker som ikke har behov for eller krav på beskyttelse, blir gående i Norge i årevis, fordi hjemlandet nekter å ta i mot egne borgere.

– Det er viktig at vi klarer å bevare troverdigheten og tilliten til asylinstituttet. Dette bygger på at de som kvalifiserer til det, skal få opphold, mens de som ikke kvalifiserer skal sendes tilbake til sine hjemland.

«Det er et langt skritt å ta,» sier Astrup. Tja, det er vel mindre dramatisk enn å nekte å ta imot egne borgere.

Til Der Spiegel sier Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel (SPD) at «de som ikke samarbeider tilstrekkelig ikke kan regne med å dra nytte av vår utviklingshjelp». Innenriksminister Thomas de Maiziere (CDU) støtter forslaget.

Document omtalte for to uker siden at Østerrike er inne på samme linje. «Midlene til utviklingssamarbeid må kuttes for de landene som ikke vil ta tilbake egne borgere» sier Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz til Der Spiegel.

Document: – Ta tilbake egne borgere eller mist utviklingshjelpen

De tre partiene har denne typen bistandskutt inne i programforslagene som skal behandles på landsmøtene. Programmene skal vedtas på landsmøtene i vår.

Blir forslagene vedtatt er det flertall i Stortinget for et hittil ukjent tiltak i norsk politikk: Å bruke bistand som pressmiddel i asylpolitikken, skriver Vårt Land.

 

Vårt Land: Vil straffe med å kutte i bistanden

Der Spiegel: Österreich droht Herkunftsländern mit Sanktionen