På oppdrag fra den tyske regjeringen har den utenlandske etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst (BND) og den innenlandske sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) gjort undersøkelser av islameksporten som drives av diverse organisasjoner i Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar.

De to hemmelige tjenestenes konklusjon er at målet for virksomheten er å utbre fundamentalistisk islam, og at dette er en del av et strategi som føres med støtte fra og i samforståelse med de respektive regjeringene på den arabiske halvøya, skriver Süddeutsche Zeitung.

Organisasjonene mistenkes også for å støtte tyske salafister.

I regjeringen er man svært bekymret for at salafistmiljøet kan vokse ytterligere ved utbredelsen av en reaksjonær, intolerant islamforståelse. Det har allerede nesten 10.000 medlemmer. Man frykter også at flyktninger blir radikalisert.

I sine arbeidsdokumenter skriver de hemmelige tjenestene at virksomheten dreier seg om en «langsiktig strategi for å skaffe seg innflytelse». Her er demografien også åpenbart en faktor, som sjelden nevnes direkte, men vanskelig kan sees isolert fra utbredelsen av ideologien. For det er vel ikke bare «flyktninger» som risikerer dårlig innflytelse fra moskeer og koranskoler? Salafistuniformer er blitt vanligere, og det gråsvarte kostymet med høyvannsbukser som mannen til Janet Jackson bar da hun flashet sitt nesten heldekkende slør, kan rett som det er sees i Tyskland.

Det finnes nå et rikholdig belegg for at organisasjoner om Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) i Kuwait, Shaykh Eid Charity Foundation i Qatar og Muslim World League i Saudi-Arabia finansierer salafistiske moskeer og læreanstalter i Tyskland og Europa.

Metodene kan være avanserte og involvere selskapsstrukturer. I Fellbach-Oeffingen i delstaten Baden-Württemberg forsøkte RIHS å bygge et salafistsenter ved hjelp av et eiendomsfirma. Utbyggingen av en tomt på over tre mål ble forhindret av politiet.

I følge Verfassungsschutz var den planlagte millioninvesteringen en «del av en strategisk plan for misjonering i Sør-Tyskland». I USA har RIHS vært forbudt siden 2008 på grunn av angivelig støtte til terrorgrupper.

De tyske mediene som har viderebrakt de hemmelige tjenestenes funn, har ikke fått svar på spørsmålene som er stilt de angjeldende organisasjonene om hvilke mål og aktiviteter de har i Tyskland. Offisielt tar samtlige avstand fra vold og terror, men etter det Verfassungsschutz skriver i sine dokumenter, skiller ikke RIHS konsekvent mellom misjonerende og jihadistisk salafisme.

die-wahre-religion-islam-salafisten-koran-verteilung
Ja, her er det bare fred og kjærlighet…

Tyskland har flere ganger lagt press på Saudi-Arabia for å få en slutt på støtten til islameksport, men kommer ingen vei. Regjeringene i regionen er tilsynelatende dypt involvert i uvesenet:

Regjeringen i Riyadh skal ha vist til de religiøse bevegelsenes uavhengighet, men de hemmelige tjenestene er kommet til den konklusjon at de er «tett forbundet med statlige myndigheter i opphavslandene». For Saudi-Arabia skal «den verdensomspennende misjoneringen være en uforandret nasjonal interesse og del av utenrikspolitikken».

Etterretnings- og sikkerhetstjenestens undersøkelser bekrefter og forsterker altså tidligere mistanker. At problemet tas på alvor går frem av europeiske planer om å utarbeide en liste over islamfunksjonærer, som skal nektes innreise i Schengen-sonen.

Slike funksjonærer, som ikke er begrenset til imamer og predikanter, er utvilsomt på plass allerede i vårt eget land også. Men er Norges regjering like våken som Tysklands? Man har sine tvil.

 

Süddeutsche Zeitung

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂