Den tyske innenlandske sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz overvåker et høyt antall radikale moskeer i Tyskland, blant annet i delstatene Berlin og Nordrhein-Westfalen, hvor predikanter oppildner til hat mot jøder, kristne og «vantro».

Det går frem av et dokumentarprogrammet « Hass aus der Moschee» (hat fra moskeen) som i forrige uke ble sendt av den tyske allmennkringkasteren Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF). Programmet bygger på seks måneders research av moskeer i Berlin og Essen, hvor det også er gjort hemmelige opptak av prekener.

Abul Baraa. Stilbilde: YouTube.

Den tyske islamismeeksperten Susanne Schröter advarer mot de radikale imamene i landet. Som eksempel trekker hun frem imam Abul Baraa som en av de farligste. Han holder til i Al-Sahaba-moskeen Berlin, men reiser også Tyskland rundt. Baraa arrangerer dessuten reiser til Saudi-Arabia med innlagte islamkurs, hvor tyske sikkerhetsmyndigheter vanskelig kan følge med.

I ZDFs egen omtale av programmet heter det:

Den såkalte hatpredikanten er ikke dum, sier hun: «Han vet at han havner i fengsel hvis han sier drep de vantro. Men hvis han bare oppildner til hat, og noen andre dreper, så er han ikke lenger ansvarlig.»

Programmet fikk fredag fyldig omtale i det tyske nyhetsmagasinet Focus, som konstaterer at man står maktesløse hos Verfassungsschutz. Imamer som Baraa oppfordrer nemlig ikke mennesker til å drepe jøder, kristne eller «vantro». Han sier i stedet:

«Måtte Allah tilintetgjøre dem alle sammen. Disse skitne er under våre føtter, for de hater islam», lyder det fra predikanten på videoopptak. Allah vil ha det sånn, hevder han. «Og vil du anklage Allah for å lyve?» spør Baraa sine tilhørere.

En kvinne som gikk undercover i Al-Sahaba-moskeen i forbindelse med undersøkelsene, forteller at særlig barn blir påvirket. «Jeg har hørt barn som sier at de kun har muslimske venner, og ingen tyske eller kristne eller jødiske. De har ikke lov til det. Da kommer de til helvete.»

Det skjer kun unntaksvis at moskeer der ekstremister preker, blir forbudt. Hvordan kan det være mulig at slike hatfabrikker for lov til å holde på uforstyrret?

Reporterne Susana Santina og Shams Ul-Haq har konfrontert sikkerhetsmyndighetene med sine funn.

De får høre at imamens oppfordring til Allah om å straffe de «vantro» befinner seg i en juridisk gråsone som kompliserer påtalemyndighetenes arbeid. Det er angivelig ikke tale om en konkret oppfordring til vold, og det er både ytrings- og religionsfrihet i Tyskland. Uttalelsene er med andre ord innenfor loven.

Tysklands innenriksdepartement og landets delstater følger en «helhetlig bekjempelsesstrategi», men mangler altså straffeforfølgelse som virkemiddel.

Islamisme-eksperten Ismail Tipi, som også representerer CDU i Hessen delstatsparlament, mener at altfor mye får passere i religionsfrihetens navn på grunn av misforstått toleranse og multikulturell romantikk. Han tar til orde for et landsomfattende forbud mot salafistiske aktiviteter.

Christoph de Vries, som representerer CDU i Forbundsdagen, mener at hatpredikantene må «tas ut av sirkulasjon».

Han advarer mot å fortsette å se passivt på: «Hvis vi lar hundretusener av tenåringer gå på koranskoler i ukevis, hvor de blir indoktrinert med hatbudskap, blir de tilgjengelige for salafister og hatpredikanter.»

Tyskland kunne i så måte med fordel høste erfaringer fra Italia, hvor både utvisninger og strafferetten er blitt benyttet som virkemiddel mot islampredikanter som har ordlagt seg på samme måte som Abul Baraa.

Jo lenger de venter med å gjøre lovendringer eller tolke eksisterende lovgivning strengere, desto flere militante medlemmer av Team Islam blir det i Tyskland.

Hvordan situasjonen er i vårt eget land, er ikke så godt å si. Journalistikk av denne typen forekommer knapt, og hverken politikere eller påtalemyndigheter ser ut til å være nevneverdig opptatt av problemstillingen. Forsvarets etterretningshøgskole har en tid hatt kurs i arabisk og andre språk fra islambeltet. Skal tro om de er kommet til nytte på noe vis?

Eller er det kanskje dialoglinja som gjelder i verdens politisk mest tungtsovende land?

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.