Kommentar

Man er fristet til å parafrasere Marx: Det går et spøkelse gjennom Europa. Idag heter det islam. Forsiden i Bildzeitung: -Kommer hatet hit?

Tittelen på et debattprogram imorgen: Holland in Angst – Illusion MultiKulti. Berliner Zeiting: -Hatfølelsene mot det kristne flertall vokser.

ZDF har vært inne i en moske i Berlin med skjult kamera:

-Disse tyskerne, disse ateistene, disse europeerne barberer seg ikke en gang under armene og svetten samler seg under håret med en motbydelig lukt og de stinker, sa imamen i Mevlana-moskeen i Kreuzberg.

-Helvete er til for de vantro! Ned med alle demokratier og alle demokrater!

Slikt gjør inntrykk i dagens klima. En opposisjonspolitiker har foreslått at alle prekener i moskeene må være på tysk. Det virker vanskelig å gjennomføre. Men fra nyttår må alle nye innvandrere ta et kurs på 600 timer tysk og 30 timer samfunnskunnskap. Man har kapasitet til å la 50.000 av de bosatte innvandrerne årlig ta samme kurs.

Det tyske overvåkingspolitiet, Verfassungsschutz, anslår at det er 30.000 radikale islamister i Tyskland. En «liten» kjerne er villig til å bruke vold når som helst. Begivenheter som i Nederland skaper et annet klima, av mistenksomhet og frykt, og kan utløse copycat-handlinger, på begge sider. Der har vi det. Språkbruken som oppstår i kjølvannet av dramatiske handlinger. På den ene siden: de vanlige wishy-washy-vendinger om dialog og forståelse. Fordi de høres som tamme og maktesløse ut. På den andre ordene som kan bidra til å polarisere.

To reaksjoner er tydelige: en innstramming av asylregler. I Nederland vil borgere med doble statsborgerskap kunne utvises hvis de gjør noe alvorlig. Det blir mer kontroll.

(Tre medlemmer av Hofstad-gruppen, som sto bak drapet på Theo van Gogh, var i Portugal rett før EM i fotball i sommer, og oppførte seg så mistenkelig at Borroso, den nye presidenten for EU-kommisjone, fikk pålegg om ikke å gå på en offentlig mottakelse. De tre ble utvist.)

Den andre linjen er forslag om å innskrenke ytringsfriheten slik at den ikke krenker andre mennesker, men dette er omstridt. I Nederland er det snakk om å aktivere blasfemi-paragrafen. En klar parallell til Norge, men med åpenbare fallgruber.

Udo Ulfkotte, en tysk journalist som har skrevet boken «Krigen i våre byer», sier det kanskje ikke er tilfeldig at så mange av 911-gjengen bodde og studerte i Tyskland. Han tror det som skjer i Nederland lett kan skje i Tyskland.

-Gnisten kan hoppe over hit når som helst. Vi trenger bare en provokasjon som i Nederland. Islamister i Tyskland støttet drapet på van Gogh og mange jublet faktisk, sier han.

Tyskland har 3,5 million muslimer. Frankrike har 5 millioner. Nederland 1 million. Belgia 350.000. Storbritannia 1,5-2 millioner. Vi snakker om en formidabel befolkningsgruppe.

Siden konflikten berører dem som muslimer vil konflikt i ett land lett påvirke. Umma-begrepet i islam bidrar til det.

Tyskerne trøster seg med at 75 prosent av deres muslimer kommer fra Tyrkia, og meningsmålinger viser at en stor del ikke praktiserer sin islam. Men en gruppe som Milli Görus, som er mot integrering, har 26.500 medlemmer.

Igår ble det nevnt en dato for tyrkisk EU-medlemskap: 2015. Det er bare ti år til. Da kan EU få 70 millioner nye muslimer som medlemmer. Det hevdes at ett av motivene for medlemskap er å kunne eksportere noe av befolkningsoverskuddet.

Det kan skje mye på ti år. Det er allerede en utbredt skepsis til medlemskap i land som Frankrike og Tyskland.

PS: Pim Fortuyn ble igår valgt til tidenes største nederlender i en TV og web-avstemning. Det sier litt om stemningen.

kilde: dpa