Nytt

Den 26 år gamle palestineren identifisert som Ahmad A., som den 28. juli knivstakk en 50 år gammel mann til døde og såret sju andre i et supermarked i Hamburg, har i politiavhør beklaget at han ikke greide å ta livet av flere mennesker, opplyser blant andre Süddeutsche Zeitung og allmennkringkasteren Norddeutscher Rundfunk.

Knivterroristen, som ropte «Allahu akbar!» idet han begikk ugjerningen, ønsket å drepe så mange «kristne og ungdommer» som mulig, og ville helst dø som martyr. Han overveide også å gå til angrep med en lastebil som i Berlin, skriver den tyske avisen.

Beslutningen om å angripe med kniv ble imidlertid tatt samme dag som det skjedde, og han sier selv at den utløsende faktoren var fredagsbønnen i As-Sahaba-moskeen i Hamburg-bydelen Barmbek, ikke langt fra åstedet for angrepet, selv om det ikke skal finnes bevis for at den aktuelle prekenen var radikal eller voldsforherligende.

Interesse for IS skal Ahmed A. ha vist siden 2014, og han hadde ytret seg islamistisk i tiden forut for angrepet, men etterforskerne har ikke oppdaget noen forbindelser til organisasjonen. I klesskapet han på asylmottaket ble det ikke desto mindre funnet et selvmalt flagg med IS-logoen. I avhør har 26-åringen likevel fortalt at han ikke angrep i IS’ navn, men på vegne av islams profet Muhammed, som er hans forbilde.

Psykiatrisk sakkyndige har ennå ikke uttalt seg om den mentale helsetilstanden til knivterroristen, som også skal ha hatt et rusmiddelproblem. Den innenlandske sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz hadde etter tips fra Ahmed A.s omgivelser i januar anbefalt at den psykiatriske helsetjenesten ble koblet inn – hvilket ikke skjedde, uten at det er klart hvorfor.

Det som imidlertid er klart, er at grensen mellom livsproblemer eller psykiatri og det å anse Muhammed som sitt forbilde er alt annet enn skarp, samt at Tyskland har et digert problem med sine moskeer.