Ingen er pågrepet etter at en 14-åring ble ranet og banket opp av opptil 15 andre gutter i Oslo mandag kveld. Politiet advarer om at ungdomskriminaliteten har blitt grovere.

Saken etterforskes av ungdomsetterforskningsenheten på Grønland politistasjon, som mener de har gode spor å gå etter.

– Fortsatt er ingen pågrepet, men vi jobber med saken. Offeret skal ha tilrettelagt avhør på grunn av sin unge alder, så det vil ta litt tid, sier etterforskningsleder Anne Kristin Stakston Langvik ved Grønland politistasjon til NTB.

Hun sier det kan ta inntil tre uker før offeret blir avhørt etter den tilrettelagte metoden på Barnehuset i Oslo. Det hun ikke sier noe om er hvor klart gutten forventes å erindre om handlingsforløpet tre uker etter overfallet.

Document: Gutt brutalt ranet av 12-15 ungdommer

En tilfeldig forbipasserende fant 14-åringen like ved Dælenenga idrettspark på Grünerløkka ved 20-tiden mandag.  12-15 gutter av nordafrikansk eller somalisk opprinnelse skal ha gått løs på gutten. Han lå på bakken etter slag og spark mot hodet og kroppen, men fikk etter hvert førstehjelp på stedet av ambulansepersonell. Han er ikke innlagt på sykehus etter overfallet.

Langvik sier politiet er på god vei til å løse saken, og at man mistenker personer både over og under den strafferettslige lavalderen for å ha vært med på ranet.

oslo-gjeng1-1024x819

Etterforskingslederen er bekymret over utviklingen i ungdomskriminaliteten i hovedstaden. Politiet har det siste året sett en utvikling hvor mange ungdommer har gått fra å drive med nasking og mindre tyverier til å drive med personran.

– Det er stor forskjell. Her er det snakk om ungdom som blir traumatisert på grunn av det de opplever, og det tar vi veldig alvorlig, sier Langvik.

Hun sier politiet ikke har hatt nok ressurser til å drive nødvendig forebyggende arbeid blant unge i bydelene de siste årene. En del av forklaringen kan jo være at Oslo har sett nedleggelse av politiposter og sommerstegning av politistasjoner de siste årene.

Allerede i januar i år advarte politiet på Stovner i Oslo. Leder av avdeling for forebygging Jarle Kolstad pekte på at kriminaliteten blant unge generelt har gått ned, men at sakene har blitt verre.

– En sak er ikke bare én sak, vi ta hensyn til mange ting. Før hadde vi kanskje en som stjal en sjokolade på Narvesen og snakket med foreldrene for å følge opp. Nå er det mer komplekst, barnet kan ha et hjem der foreldrene ikke følger like mye med, og får ikke samme grensesetting som før.

Det er ikke mange nok som arbeider opp mot ungdommer i bydelene. Vi får ikke gjort det vi skal når det gjelder forebyggende arbeid sier Langvik.

Det er ille nok, selvsagt, at politiet ikke får «gjort det vi skal når det gjelder forebyggende arbeid» Men hva med foreldrene som «ikke følger like mye med» og ikke setter grenser? Kanskje vi skulle begynne der.

Nettavisen: Oslo-politiet bekymret over grovere ungdomskriminalitet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.