Det er Aftenposten som melder at over 600 personer er politianmeldt i løpet av de siste 5 årene for å ha svindlet til seg ytelser mens de har bodd i utlandet, og at en av dem er en tidligere vararepresentant for Arbeiderpartiet på Stortinget med flere perioder bak seg i Oslo bystyre. Totalt skal de politianmeldte ha jukset til seg over 150 millioner kroner i denne perioden. Det tilsvarer 250.000 kroner hver. Den tidligere AP-politikeren har jukset til seg nesten 400.000 i dagpenger.

Hvem kan det være? Vel, det er ikke så mange det faktisk kan være. I følge avisen er vedkommende i femtiårene, og har altså flere perioder i bystyret bak seg, har vært vararepresentant til Stortinget, men omtales som eks-politiker og er med andre ord ute av politikken. Aftenposten lenker i samme sak til et oppslag fra 2011 hvor den norske ambassaden i Marokko har oppdaget en rekke tilfeller av trygdesvindel uten at de norske myndighetene har fanget opp triksingen og misbruket. Det kan være tilfeldig at de avisen lenker til den fem år gamle saken, med mindre de kom til å tenke på den da de skrev saken om eks-politikeren?

Etter en gjennomgang av listene over de som oppfyller informasjonen som Aftenposten har gitt: Varapresentant på Stortinget for Ap, flere perioder i Oslo Bystyre, i femtiårene, ikke lenger aktiv i politikken, er det kun Karima Abd-Daif som oppfyller alle kriteriene. En sjekk med Oslo tingrett bekrefter dette. Aftenposten må ha visst at det var Karima. Så hvorfor skrev de det ikke?

karima

For å gå rett på sak; Karima Abd-Daif er født i juni 1965 i Marokko. Hun ble første arabiske kvinne i Oslo bystyre i 1999 da Aps daværende ordførerkandidat Åse Kleveland etter valgnederlaget fant ut at det var mye morsommere å flytte til Stockholm og bli direktør i Svenska Filminstitutet enn å tilbringe fire år i opposisjonens skygge i Oslo rådhus. Noe av det første Karima gjorde var å søke om fritak fra bystyret i et drøyt halvår fordi hun hadde fått tvillinger. Det er selvsagt greit, og inn kom en annen AP-kvinne som lenge så ut til å ha en lysende politisk karriere foran seg; Saera Khan:

Parti: A Valgdistrikt: Oslo På stortiget: 2001-2005 (vara), 2005-2009 *** Local Caption *** Stortinget i navn og tall 2005-2009

Hun har vi ikke hørt så mye fra siden det i 2008 ble kjent at hun på Stortingets regning hadde brukt flere hundre tusen kroner på å ringe spåkoner! Først forklarte hun at det var for å ringe kjæresten sin på utenlandsoppdrag i Forsvaret på satellitt-telefon, men det var løgn. Torsdagsklubben hadde mye moro med denne saken, og Saera Khan videoen tåler et gjensyn.

Tilbake til Karima, som fikk tre perioder i Oslo bystyre med støtte fra Afrikansk Sosialdemokratisk lag. Etter valget i 2003 var hun del av en liten revolusjon da 12 av 59 bystyrerepresentanter hadde ikke-vestlig bakgrunn, halvparten av dem fra Arbeiderpartiet. Så mange var det som ikke var helt stødig i norsk, at Aps daværende gruppeleder Rune Gerhardsen foreslo at folkevalgte skulle tilbys gratis norskkurs. Det fikk daværende varaordfører Svenn Kristiansen (FrP) til å klikke fordi han mente;

– Jeg kunne ikke jo ikke sitte i Bystyret i London hvis jeg ikke kunne ordentlig engelsk, da hadde jeg ikke hatt noe der å gjøre. Jeg mener at når du stiller deg på en liste for å bli valgt inn for landets hovedstad, så synes jeg at du må kunne både forstå og uttale deg skikkelig på norsk. Det har i lengre tid rådet frustrasjon i Bystyret over at det nærmest er ubegripelig hva visse representanter fremfører på talerstolen. Samtidig hersker det en utbredt tvil om disse språksvake politikerne kan ha tilstrekkelige kjennskap til hva som foregår i Bystyret eller i byen for den saks skyld, sier Kristiansen.

Slikt mente man ikke ustraffet, for Karima trakk rasistkortet og ville ikke sitte på bord med sin bystyrekollega:

– Det er ingen ære å sitte ved samme bord som en komitéleder som går i spissen med rasistisk trakassering av folkevalgte med minoritetsbakgrunn. Jeg reagerer først og fremst sterkt på Svenn E. Kristiansens menneskesyn. Han tåler ikke synet av folkevalgte med muslimsk bakgrunn.

Sterke ord og hun fikk støtte av Rødts gladgutt Erling Folkvord. Hva som skjedde på den omtalte middagen vet jeg ikke, men det har nok vært bedre stemning på andre komitémiddager andre ganger. Karima drømte om en plass i landets lovgivende forsamling, og lyktes nesten. I 2005 ble hun vararepresentant til Stortinget og under innspurten til valgkampen i 2007 trakk hun rasistkortet igjen. Hvorfor ikke? Hun fikk jo oppmerksomhet langt utenfor Oslos grenser da hun gjorde det tre år tidligere, og pånytt var det Svenn Kristiansen som fikk gjennomgå:

– Svenn Kristiansen har ikke gjort noe for å få tillit hos alle innbyggerne i Oslo. Alle forslag og uttalelser i bystyret viser at han ikke er for inkludering, tvert imot. Jeg rakk opp hånda i komitémøter for å be om ordet, men fikk det ikke. Dette skjedde gjentatte ganger over lengre tid. Han så meg rett i øynene, visste at jeg ønsket å si noe, men ga meg ikke ordet, sier Karima Abd-Daif som representerer Arbeiderpartiet i bystyret.

Gjenvalgt ble hun og pånytt var innvandrerandelen et tema etter valget. Aftenposten snakket med fire av dem. Det ble hvisket i kroker om at partiene brukte innvandrer-representanter som «velgeragn» noe de selv – selvsagt – benektet. De bare mobiliserer..

Alle har de opplevd at mange personlige stemmer har løftet dem opp fra plasser langt nede på listen.— Det betyr at vi har vært viktige for mobiliseringen av innvandrere. Selvsagt er det viktig å kunne identifisere seg med politikerne, sier SVs Akhtar Chaudhry.- Og viktig at bystyret gjenspeiler befolkningen i byen, sier Karima Abd-Daif (Ap), som vet at hun står sterkt i afrikanske og marokkanske miljøer.

I perioden 2007-2011 var 11 av 59 bystyrerepresentanter av ikke-vestlig opprinnelse. AP hadde 7 av dem. I forkant av lokalvalget i 2011 ble det klart at AP hadde fått nok av Karima, og Aftenposten skrev en kommentar om det «Ufrivillige generasjonsskiftet» som var på trappene.

De to sistnevnte (Aamir Sheikh Høyre og Karima Abd-Daif) ble ikke engang foreslått som listefyll. Kanskje fordi innvandrerpolitikere er kjente for å drive personlig valgkamp, og klarer ved hjelp av personlige stemmer å komme inn som fast— eller vararepresentant bare de står på listen.

Kanskje det? Høyre ble «kvitt» Aamir, og også Karima forsvant ut av bystyret for godt. Valget gikk ikke helt som ledelsen i AP hadde håpet for pånytt tapte de valget, og av gruppen 20 representanter hadde 11 ikke-vestlig bakgrunn, men det er en annen historie. Hvor streng straff Karima får det ingen som vet. Hun risikerer 6 års fengsel, men så ille går det neppe med henne.

Forholdet beskrives i tiltalen som grovt, og beløpet ligger betydelig over gjennomsnittsbeløpet i slike saker. Strafferammen for grovt bedrageri er seks års fengsel, men normalt ligger straffenivået langt under dette i slike saker.