Lisa Maria Hareide er gift med Knut Arild Hareide. Hun er sjokkert over at kristne i USA kunne stemme på Donald Trump. I en kronikk i VG skriver hun:

Det er nå tydeligvis helt greit å være skolegårdens bølle, så lenge bøllen forsvarer noen få standpunkt som man kan nikke seg enig i. Nå er det visst helt greit å snakke nedlatende om kvinner, drive med seksuell trakassering, mobbe funksjonshemmede og annerledestenkende, så lenge du samtidig sier at du vil skape arbeidsplasser og flytte velferdsgoder til de svakeste i samfunnet.

Hareide har problemer med å forstå hvordan demokratiet fungerer, det er det flere av de norske kommentatorene som har. Hun er videre flink til å se splinten i Trumps øye, men ikke bjelken i Hillarys:

Jeg kjenner det er vanskelig å takle valget av Donald Trump – som forelder. Alt det vi forteller barna våre at de ikke skal gjøre mot andre, det har den nå nyvalgte amerikanske presidenten gjort mot sine motstandere i valgkampen. Ikke mobb, ikke lyv, ikke spre usannheter, ikke vær frekk, ikke snakk stygt om minoriteter, ikke møt uforberedt, ikke glem leksene dine – alt dette har jo Donald Trump gjort. Jeg vil ikke klare å forklare barna mine hvordan man kan gjøre alle disse tingene, men samtidig bli belønnet med presidentembetet. Verdens viktigste posisjon.

Vi trenger ikke ta Hillarys merittliste eller mannens. Trumps feilskjær blekner i sammenligning. Men hun sier de riktige tingene i de rette sammenhengene. Det holder for KrF-lederens bedre halvdel.

Norske medier har unnlatt å gjengi avsløringene om Hillary. Det er best sånn. Så kan man med god samvittighet hamre løs på Trump og gjøre ham til en stor Busemann.

Man fristes til å gjenta Raga Rockers ord om at «det er så godt å hate» med tillegget: særlig når man vet man selv tilhører de gode.

Hareide må være en ubefestet sjel. Hun er redd Trump-effekten skal spre seg til Norge. Det må være Sylvi Listhaug hun er redd for.

Min bekymring er utviklingen vi ser og har sett i USA, men også i Norge. At folk kunne stemme på han, når han sa alt det han sa og gjorde alt det han gjorde. Det er det som skremmer meg.

Hareides fremstilling og forklaring på hvorfor kristne stemte på Trump er naiv og infantil. Hun tror vi er som barn. Nei, vi er ikke det. Vi er voksne ansvarlige mennesker. Hun tror at de kristne som stemte Tremp ikke kan være fylt av nestekjærlighet. Det er denne kvapsete versjonen av kristendommen som gjør at folk vender seg bort. Hvordan kan Hareide på flere tusen kilometers avstand oppkaste seg til dommer over andres tro?

 

Hvorfor skjer dette? Sannheten er at vi mennesker påvirkes av det samfunnet vi er en del av. Vi påvirkes av forandring som igjen skaper usikkerhet. Vi er på mange måter alle som barn. Gjenkjennelse og rutiner skaper trygghet. Og det er når denne tryggheten rokkes, at frykten får oss til å føle, si og gjøre ting vi ellers ikke ville gjort.

Kristne i verden, og kanskje spesielt i USA, over har latt frykten bite fast. Det kan virke som at vi kristne stoler mindre og mindre på Gud.

Hareide mener å kunne konstatere at:

Flere velger bort de kristne verdiene som nestekjærlighet og respekten for andre og troen på at alle mennesker er like mye verdt.

Dette er svært enkle slutninger. Hvorfor kan det ikke like gjerne være de liberales tanker og ideer som betyr at man mangler nestekjærlighet? Tror virkelig Hareide at kristne verdier er forenlig med at man nedvurderer sin egen bakgrunn til fordel for andres. At man utviser sin egen identitet i navnet til en diffus internasjonalisme? Har det ikke gått opp for henne og likhet ikke er noe annet enn likeverd, og at noen kan ha interesse av at de brukes som synonymer?

Hvordan kan jeg forklare til mine barn, mine elever, mine naboen, mine venner hvordan kristne kan heie på en person, på et lag, som helt tydelig mangler sentrale kristne verdier?

http://www.vg.no/nyheter/meninger/usas-presidentvalg-2016/naa-klarer-jeg-ikke-aa-kalle-meg-kristen/a/23843841/