Nytt

Mandag skrev Vårt Land at Islamsk Råd Norge nektet å oppgi hvem de har valgt til valgkomiteen som skal finne organisasjonens nye styre. De vil ifølge Vårt Land ha ro og fred fra offentligheten, og ønsker ikke at media skal blande seg i alt de gjør.

Nå har Vårt Land fått tilgang til informasjonen styret i rådet selv holder hemmelig. På lørdagens rådsmøte ble fem representanter valgt til rådets valgkomité.

De fem er:

• Zahra Batool Afzal (fra Søndre Nordstrand Muslimske Senter)

• Jama Farah Adan Warsame (fra Tawfiiq Islamsk Senter)

• Mohammad Fayaaz Mughal (fra Furuset Muslimske Senter)

• Ørjan Rabben Askvik (fra Islamsk Kultursenter Nordland)

• Zulqarnain Sakander Madani (som tidligere har omtalt seg som «uavhengig imam»).

Ifølge Vårt Lands Vilde Blix Huseby er flertallet av disse er ukjent for den større offentlighet, men hun gjør oss derimot oppmerksom på at imam Zulqarnain Sakander Madani har vakt oppmerksomhet tidligere. Sakander ble ifølge Blix Huseby kjent for norsk offentlighet i 2008 da han beskrev terrorangrepet på USA 11. september 2001 som en «jødisk konspirasjon»Han antydet også ifølge Blix Huseby at amerikanske myndigheter selv sto bak angrepet. Uttalelsene falt  i et foredrag på Høgskolen i Oslo og Akershus i regi av Islam Net.

Sakander, som har studert islamsk sharialov ved universitetet i Median, skal også ha uttalt på en nettdebatt i 2006 at hans mål for Norge er et sharialovverk i stedet for demokratisk vedtatte lover. Disse uttalelsene kom i kjølvannet av at han i dokumentarprogrammet Brennpunkt i 2006 sa at hans visjoner for Norge var en transformering tilbake til slik samfunnet fungerte på den arabiske halvøya, på Muhammeds tid, og ble også heftig debattert.

Ifølge Blix Huseby

føyer han seg inn i en rekke personer med en historikk av kontroversielle uttalelser bak seg som nå trer inn i viktige posisjoner i Islamsk Råd Norge.

Nåværende leder av IRNs midlertidige styre, Kebba Secka, måtte tre av som leder i rådet for 16 år siden etter støtte til omskjæring av kvinner. Tidligere talsperson Zahid Mukthar har også kommet med flere kontroversielle uttalelser. Blant annet at han hadde forståelse for at muslimer kan bli så provosert at de dreper – etter drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh.

 

Islamsk Råd selv, ved styreleder Kebba Secka, har ikke villet bekrefte valgkomiteens medlemmer overfor Vårt Land.

– Vi har ikke bestemt oss for hva vi skal gå ut med ennå, sa Secka til Vårt Land i går.

Heller ikke imam Sakander vil svare på hvorvidt han sitter i IRNs nye valgkomité. Ifølge Vårt Land vil han ikke svare når de ringer og spør om det stemmer:

 Det har jeg ingen kommentar til. Det må du ta kontakt med IRN om.

På spørsmål fra Vårt Land om han ikke vil si ja eller nei om han er valgt inn i valgkomiteen til IRN, svarer han:

 Du forstår tydeligvis ikke hva jeg sier, så nå må jeg legge på.

 

Les mer: Vårt Land